Actiegroep Extinction Rebellion ‘vecht voor ons voortbestaan’

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeerde op maandag de Stadhouderskade achter het Rijksmuseum in Amsterdam. De regering moet volgens hen meer actie ondernemen om klimaatverandering te stoppen. “Als we willen overleven moeten we in opstand komen”.

Extinction Rebellion activisten doen “die-ins” in Amsterdam
Foto: Rob Venderbos

AMSTERDAM – “Ik vind mezelf nog iets te jong om gearresteerd te worden” zegt een meisje met lang bruin haar en een beugel. Tegen drie uur ’s middags staat de twaalfjarige Clara alweer buiten de blokkade samen met haar moeder, omdat de politie de demonstranten ging arresteren. Haar broer is wel gebleven. “Hij is het daar, met die grijze muts”.

Het is in Nederland de eerste grootschalige actie van Extinction Rebellion, een klimaatactiegroep die kiest voor bokkades en andere soorten van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ in plaats van gewone protestmarsen. Het plan van de actiegroep is om vanaf maandag de hele week de Stadhouderskade achter het Rijksmuseum in Amsterdam te bezetten, om de regering te dwingen actie te ondernemen tegen klimaatverandering.

Vanaf vijf uur ’s ochtends doen ongeveer negenhonderd demonstranten mee. De blokkade was vooraf door burgemeester Halsema verboden omdat het de bewegingsvrijheid van de Amsterdammers zou beperken, maar de organisatie ging er toch mee door. Al vanaf de vroege ochtend was er veel politie aanwezig om de blokkade af te zetten met afzetlinten, waardoor het protest voor de gewone voorbijganger nauwelijks zichtbaar is.

Volgens Extinction Rebellion wijst alles erop dat we afstevenen op een ‘global climate crisis’. Een crisis die niet alleen de natuur in gevaar brengt, maar ook de mensheid zelf. “Als we willen overleven dan moeten we in opstand komen. We moeten de straat opgaan en vechten voor ons voortbestaan”, zegt Yasmin (25), die binnen de actiegroep de nationale acties plant.  

Dat ze hierbij de openbare orde verstoren is nodig, vindt ze. “Natuurlijk irriteer je mensen, maar deze irritatie wekt ook nieuwsgierigheid op,” zegt Yasmin. “We doen het niet om ze te irriteren, we doen het om ze te beschermen.” Volgens de actiegroep zet de regering te weinig stappen om klimaatverandering te stoppen.  

De blokkade is afgezet door de politie
Foto: Rob Venderbos

De politie geeft de demonstranten rond twee uur een laatste kans om weg te gaan. Enkele honderden demonstranten besluiten in de blokkade te blijven (de ‘arrestables’) en de rest verspreidt zich in de stad. Een deel doet “die-ins” in het centrum, een ander deel kijkt toe van achter het afzetlint en zingt bemoedigende liederen terwijl de politie de ‘arrestables’ arresteert. Volgens een woordvoerder van de politie zijn maandag negentig actievoerders gearresteerd en 390 mensen met de bus weggevoerd en ergens buiten het centrum afgezet.

“De media-aandacht was echt enorm”, vertelt Yasmin na afloop. In de avond schoven actievoerders aan bij DWDD, en verschillende kranten wijdden een reportage aan de actie. “Op maandag hadden we wel vijftienduizend nieuwe bezoekers op onze Nederlandse website hierdoor. Ondanks, of misschien wel doordat we zo door de politie werden afgesloten.”

Veel mensen demonstreren voor het eerst. Ties (33) uit Amsterdam hoorde van de demonstratie op het nieuws en heeft zich spontaan aangesloten. “Ik denk dat ik nooit eerder meedeed omdat ik het niet altijd helemaal eens was met alles wat een actiegroep zei.” Nu is hij het ook niet met alles eens. “Maar de nood is nu toch hoog dat het me niet meer uitmaakt. Het hoofddoel is gewoon om de overheid wakker te schudden op een ludieke manier”.

Extinction Rebellion is een geweldloze actiegroep. Dit is goed zichtbaar als een busje van de ME de demonstranten van de weg drukt om bij de blokkade te komen. De actievoerders slaan geschrokken op de bus. Meteen wijzen andere demonstranten op de vreedzaamheid van het protest. “We moeten niet vergeten dat we peaceful zijn!” roept iemand. Een demonstrant geeft een mandarijnenschil aan een agent, die het schilletje achter het afzetlint in de prullenbak gooit.

Een nieuwe blokkade vormt zich buiten de afzetlinten
Foto: Weike van Koolwijk

Tegen vijven verzamelen tweehonderd demonstranten zich buiten de afzetlinten van de originele blokkade. Ze dansen en zingen actieliederen. Er sluiten weer mensen aan die eerder die dag met de bus zijn afgevoerd.

Twee daarvan zijn Hilde (27) en Astrid (25). “We werden met de bus afgezet in het havengebied van Amsterdam,” zegt Hilde. “Toen we eruit werden gezet stopten er twee auto’s achter ons en die bestuurders vroegen wat er aan de hand was. Zij hebben een deel van ons weer weggebracht en bij Sloterdijk afgezet. De rest is allemaal gaan lopen.”

Ze willen niet nog een keer gearresteerd worden. “Een keer per dag is wel genoeg,” zegt Hilde.

De laatste actievoerders worden op de ‘Halsema-tour’ gezet
Video:Weike van Koolwijk

De politie kondigt tegen zeven uur aan dat iedereen weg moet. “We komen zo weer met de bussen. Je kunt eventueel mee met de Halsema-tour of jullie kunnen nu vertrekken”. Politieagenten te paard drijven de non-arrestables van het kruispunt. Een kleine groep aanwezige ‘arrestables’ haken de armen weer in elkaar, om zich nog een laatste keer door de politie te laten afvoeren.

Flora (25) uit Groningen wordt die dag de tweede keer weggesleept door de politie. “Ze droegen me aan armen en benen weg en gooiden me met mijn gezicht naar voren de bus in,” zegt ze. Flora heeft vooral veel blauwe plekken en is erg moe van de lange dag. “Maar”, zegt ze met een vermoeide glimlach, “er waren wel vier agenten nodig om me weg te dragen”.

De geïnterviewde demonstranten wilden niet met hun achternaam in de krant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.