Politie lost weinig fietsendiefstallen op: Alex vond haar gestolen fiets terug

GRONINGEN – In Groningen is het aantal geregistreerde fietsendiefstallen de laatste jaren afgenomen, maar het percentage diefstallen dat wordt opgelost ligt erg laag, namelijk 4,2 procent in 2018. Dit past in de landelijke trend. Gemiddeld wordt in Nederland vier procent van de geregistreerde fietsendiefstallen opgelost.

In de grafiek is te zien dat het aantal fietsendiefstallen in Groningen vooral vanaf 2016 minder wordt. Tegelijkertijd stijgt vanaf 2016 het aantal opgeloste fietsendiefstallen iets, maar is het met 4,2% net iets meer dan het Nederlands gemiddelde.

De fiets van Alex Hoenders (26) werd in 2015 gestolen nadat ze net verhuisd was. “Eerst kon ik mijn fiets altijd in een schuurtje zetten, maar na de verhuizing moest dat op de stoep voor het huis.” Ze had nog niet gerealiseerd hoe vaak fietsen werden gestolen en gebruikte daarom alleen het hoefslot. “Toen ik twee weken na mijn verhuizing op een dag buiten kwam was mijn fiets weg.”

Alex bleef in de stad uitkijken naar haar fiets. Toen ze een paar maanden later in de kantine van het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen zat te lunchen met vriendinnen zag ze uit het raam een fiets die heel erg op haar gestolen fiets leek. Ze ging erheen en wist bijna zeker dat het haar fiets was en belde de politie. Het duurde lang voordat de politie kwam en intussen was de persoon die op Alex’ fiets rondreed bij de fiets aangekomen. Alex had het haar uitgelegd en zij heeft met haar bij de fiets gewacht tot de politie kwam.

“De politie heeft het framenummer van de fiets gecontroleerd en die klopte met mijn aangifte. Ik heb zo’n framenummer, omdat ik mijn fiets bij de gemeente heb gekocht.” Toch kun je de fiets dan niet zomaar meenemen. Normaal neemt de politie de fiets mee om te onderzoeken wie de rechtmatige eigenaar is. “De meid die op mijn fiets rondreed was een internationale student die na een maand of 2 weer zou vertrekken. Ik had inmiddels al een nieuwe fiets, dus we hadden afgesproken dat zij erop zou fietsen tot ze weer vertrok en hem daarna weer aan mij zou geven.”

De persoon die erop fietste had de fiets via het internet van iemand anders gekocht. “Ik had verwacht dat de politie wel zou vragen wie dat was, zodat ze daarachteraan konden gaan, maar daar waren ze totaal niet in geïnteresseerd.” Toen de student na twee maanden vertrok heeft Alex haar fiets weer teruggekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.