Groningse coöperaties blij met e-houses

GRONINGEN – Enexis schaft als eerste netbeheerder in Nederland elf mobiele elektriciteitshuisjes aan, waarmee de capaciteit op het energienet drastisch verhoogd kan worden met ongeveer 1 gigawatt. Goed nieuws voor energiecoöperaties in het noorden, want hiermee kunnen zo’n 400.000 extra huishoudens worden voorzien van duurzame, lokaal opgewekte energie.

Een eerdere pilot met de zogenaamde e-houses bleek succesvol, waarna Enexis besloot om 43 miljoen euro te investeren in de aanschaf en plaatsing van elf mobiele stations. Hiermee hoopt de netbeheerder de Nederlandse energietransitie te kunnen versnellen door meer zonneparken en windmolens op het net aan te sluiten. De e-houses kennen een aantal voordelen. “Het grootste voordeel is dat het kant-en-klaar geleverd kan worden”, zegt Tim van Ham, woordvoerder van Enexis. “Ze worden op ons terrein getakeld en wij hoeven ‘m alleen nog maar aan te sluiten. En het scheelt een half jaar tijdwinst, waardoor wij veel sneller kunnen schakelen en eerder duurzame opwek kunnen aansluiten.”

De komst van de e-houses is dan ook goed nieuws voor lokale duurzame energiecoöperaties. “We hebben in ons werkgebied, de gemeente Groningen, nog niet echt last gehad van te weinig transportruimte op het net. Vooral in de provincie en randgebieden kan dit uitkomst bieden”, zegt Job Hoogendoorn van Groningse energiecoöperatie Grunneger Power. “Maar natuurlijk juichen wij dit soort oplossingen ook absoluut toe, zeker voor coöperaties die in de provincie lokale groene energie willen opwekken. Want de vernieuwing en uitbreiding van het huidige net is met de explosieve groei van opwek niet bij te benen.”

Ook Jan Borkent van Energiecoöperatie Ten Boer is blij met het nieuws. “Als er meer capaciteit komt wordt het makkelijker om een project te doen zonder dat je je hoeft af te vragen of het wel geleverd kan worden. Alles wat leidt tot een grotere capaciteit om aansluitingen op het net te krijgen zijn mooi meegenomen.” Voor de coöperatie in Ten Boer zelf is er nog geen noodzaak, hoewel men bezig is om te werven voor een tweede project naast het huidige. “Maar als het nodig zou blijken, is het natuurlijk mooi om te weten dat er meer ruimte op het net komt. Een mooie vergroting van de infrastructuur, dat lijkt me prima”, zegt Borkent.

Het huidige energienet kan de enorme vraag naar duurzame energie vaak niet aan. Door een versoepeling van de wetgeving in het derde kwartaal van 2020 kan op het net als het ware een ‘vluchtstrook’, die nu alleen mag worden gebruikt bij netstoringen, ook worden toegepast voor de duurzame energie van zonne- en windparken.

In deze video legt Enexis uit waar de nieuwe e-houses voor kunnen zorgen.

De naam ‘mobiel’ suggereert dat het om tijdelijke huisjes gaat, maar dat ontkracht Van Ham. “We zetten ze nu op plekken neer waar we ze in ieder geval tien à twintig jaar willen laten staan. En als het zonnepark zou vertrekken, dan is het voor ons een mogelijkheid om de middenstations mee te verhuizen.” De elf mobiele elektriciteitshuisjes komen op verschillende plaatsen in Groningen, Drenthe en Overijssel te staan, waaronder Winschoten, Winsum, Eemshaven en Emmen. De definitieve locaties zijn nog niet bekend, volgens Van Ham is dat afhankelijk van vergunningsprocedures.

1 thought on “Groningse coöperaties blij met e-houses”

  1. Het onderwerp is een onderdeel van de totale keten naar mijn idee. Mooi informatief artikel. De vragen die het oproept; hoe zit het met de capaciteit van het netwerk wat betreft de stroomkabel? Waar zijn e-houses nu echt een oplossing voor; gaat het om snel kunnen anticiperen als men besluit om de capaciteit van het netwerk (kabels) bijvoorbeeld te verdubbelen?

    Leuk artikel wat aanleiding geeft tot verdieping en discussie (missie geslaagd zou ik zeggen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.