PvdD: “Tussenstop snelbus in Assen jaagt reizigers de auto in.”

GRONINGEN – Afgelopen weekend reden er door werkzaamheden aan het spoor bussen in plaats van treinen tussen Groningen en Hoogeveen. Voor het eerst stopte de snelbus naar Hoogeveen ook in Assen. De Partij voor de Dieren (PvdD) is bang dat reizigers de auto kiezen.

Wanneer er werkzaamheden aan het spoor zijn, worden er bussen ingezet als treinvervangend vervoer. Per stop- of snelbus worden reizigers van Groningen naar Assen, Beilen of Hoogeveen gebracht. De snelbus reed altijd rechtstreeks naar Hoogeveen. Maar afgelopen weekend stopte deze, net als de stopbus, ook in Assen. Hierdoor loopt de extra reistijd op van een half uur tot drie kwartier.

Wesley Pechler vroeg hier woensdagavond namens de Partij voor de Dieren opheldering over. “Er staan dit jaar nog veel treinvrije periodes op het programma, waaronder een maand lang geen treinen in mei”, benadrukte het raadslid. Hij vraagt of het college in overleg is met NS. “We moeten voorkomen dat we honderden reizigers de auto in jagen.”

Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) zegt dat het de gemeente ook is opgevallen. “We delen uw ongemak en zorgen”, zegt hij. “Dit is niet de bedoeling. We gaan overleggen of het mogelijk is dat bussen in de eerstvolgende treinvrije periode zonder tussenstop naar Hoogeveen rijden, en vice versa.” Via Groningen Bereikbaar en het OV-bureau zit de gemeente aan tafel met onder andere NS en Qbuzz.

Maar de NS lijkt niet van plan de routes zomaar aan te passen. “We willen zoveel mogelijk de treindiensten aanhouden”, zegt Léonie Bosselaar, woordvoerder en PR adviseur bij NS. “We stoppen dan met de bus waar de trein ook zou stoppen. Om zomaar een station over te slaan, is niet aan de orde. De intercity stopt ook in Assen, dus de bus dan ook.”

De snelbus stopte eerder niet in Assen. Volgens Bosselaar heeft dat te maken met de aard van de werkzaamheden. “Als station Assen eruit ligt, stopt de snelbus daar ook niet. Dat is nu anders. En met de bus ga je helaas over de weg. En dat kost extra reistijd.”

Overigens checkt een groot deel van de reizigers niet in als ze met de bus moeten reizen. Dat blijkt uit een korte rondvraag bij het station van Groningen. Er is geen controle, zowel onderweg als bij de ingang van de bus. Bosselaar benadrukt dat een geldig vervoersbewijs verplicht is. Tegelijk onderkent ze dat er niet altijd gecontroleerd wordt. “Maar een conducteur loopt in de trein ook niet constant rond.”

Niet voor verrassingen komen te staan? Lees hieronder alle geplande onderhoudsmomenten aan het spoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.