De toename in buitensporten

GRONINGEN – Door de coronacrisis zijn verschillende maatregelen getroffen, waaronder het sluiten van de sportscholen. Buitensporten  is dan ook erg populair geworden, omdat dit de enige manier is waarop sporten nu nog kan plaatsvinden.

“Voorheen ging ik vier keer per week naar de sportschool, maar die is nu dicht,” vertelt de Groningse bedrijfskundestudent Jorino Luimes. “Nu heb ik allemaal gewichten in huis gehaald en ga ik twee keer in de week een beetje hardlopen om fit te blijven. En voor de afwisseling ga ik soms ook een kwartiertje buiten touwtjespringen, anders wordt het ook zo eentonig.”

Niet alleen Luimes, ook andere Groningers zijn gestart met buitensporten. Dat wordt ook gemerkt bij de fietsenwinkel Bike Centre Dik, waar sinds het sluiten van de sportscholen een stuk meer fietsen worden verkocht. “Er is meer vraag, omdat de sportscholen dichtgegaan zijn. Daardoor gaan mensen meer op de fiets. We verkopen een stuk meer racefietsen, maar ook normale en elektrische fietsen.”

Ook fietsenwinkel Vincent van Ellen B.V. merkt dat de vraag naar fietsen gestegen is, zo ook van de racefietsen. “Er zijn meer racefietsen verkocht dan vorig jaar in deze periode, de vraag is zeker omhoog gegaan. Maar ook merken we dat er meer mensen langskomen met een oude racefiets uit de schuur die ze willen laten repareren.” De toenemende vraag begon rond halverwege maart, toen de maatregelen omtrent het coronavirus werden aangekondigd. “Toen kwam er direct veel vraag naar racefietsen, omdat mensen niet meer naar de sportscholen konden.”

Waar de fietsenwinkel tegenaan loopt is dat zij niet aan de toenemende vraag kunnen voldoen. “De onderdelen waaruit fietsen bestaan komen uit landen als China, dat loopt nu vast. Er is een tekort aan voorraad bij leveranciers, maar de vraag is omhoog gegaan. Aan de vraag kunnen we dus niet voldoen.” Dat merkt ook fietsenwinkel Bike Centre Dik: “Onder de 2000 euro is alles uitverkocht en het wordt niet aangeleverd nu. Er worden geen onderdelen geleverd naar de leveranciers, veel komt uit China en Japan. Dat ligt een beetje stil.”

Ook bij sportwinkel DAKA sport merken ze een toename in de verkoop van producten voor buitensport. “Wat je bij ons voornamelijk merkt is dat een aantal productgroepen erg goed gaat, dan moet je denken aan buitensporten en het fitnessen. Er is dusdanig veel vraag dat er te weinig voorraad van is. Dat geldt voor running, voor skaten, skateboarden. Die producten zijn echt in bizarre hoeveelheden verkocht. Mensen gaan erop uit en naar buiten.”

Steeds meer sportverenigingen zetten hun trainingen buiten voort, waaronder de vereniging Roller Derby Groningen. “We zijn sinds 18 mei weer buiten aan het trainen, dat is het enige wat mag,” vertelt voorzitter Marrit Wouda. Roller derby is een contactsport, wat betekent dat niet alle aspecten hiervan geoefend kunnen worden. “Wat we nu vooral doen is onze skating skills oefenen, zoals draaien en  bochtjes maken. Alle andere dingen die we normaal doen, zoals valtechnieken en tactieken oefenen, dat kan niet.” Toch vindt Wouda het niet erg. “Dat is ook prima, het is al lang leuk om bezig te kunnen en elkaar weer te zien.”

Ook buiten de vereniging om wordt er veel geskeelerd en gerolschaatst volgens Wouda. “Ik heb wel het idee dat er veel meer mensen mee bezig zijn. Als je niet naar de sportschool kan en je houdt niet van hardlopen, dan is dit natuurlijk ook een goede manier om fit te blijven.”

Vanaf 4 mei konden mensen een aanvraag doen bij Sport050 om buiten te mogen sporten. De vereniging Roller Derby Groningen is niet de enige vereniging die zo’n aanvraag heeft gedaan: Sport050 heeft zo’n 800 aanvragen gehad. “We hebben aanvragen gehad vanuit sportverenigingen, sportclubs, scoutingclubs, roeiverenigingen, noem maar op,” zegt Fokke Aarts, klantregisseur bij Sport050. “Op 1 mei hebben we mensen via de website laten weten dat zij een aanvraag konden doen door hun rooster en protocol op te sturen. Die werden vervolgens beoordeeld.”

Tot er weer binnen gesport mag worden zullen sportsessies van groepen zoals de Roller Derby Vereniging buiten moeten plaatsvinden. Sporten dient op afstand te gebeuren en de groepen mogen niet al te groot zijn. Maar op deze manier kan worden nagegaan of mensen op de juiste manier buiten sporten. Volgens Aarts wordt er overal in Groningen gesport op het moment. “In het Noorderplantsoen, op basketbalveldjes, aan het strand, op parkeerplaatsen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt gesport.”

Luimes weet nog niet zeker of hij bij de opening van de sportscholen meteen weer naar zijn  sportschool gaat. “Er zijn toch veel mensen in de sportschool en je zit overal met je handen aan.” Thuis en buiten sporten bevalt hem eigenlijk wel goed. “Ik heb alle gewichten in huis gehaald, dus eigenlijk heb ik de sportschool niet meer nodig.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.