Versoepelen coronamaatregelen risico voor mensen met kwetsbare gezondheid: “Ik vind het doodeng”

GRONINGEN – Voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid vormt de versoepeling van coronamaatregelen een groot risico. Sommigen van hen vermijden uit angst plekken als het openbaar vervoer en winkels.

Foto: Pixabay.

“Deze ziekte kan betekenen dat mijn leven daarna veranderd is, of over is,” zegt Marlon van Vliet (74) met angst in haar stem over corona. Door het versoepelen van de coronamaatregelen zijn cafés, kroegen en winkels weer geopend. Daardoor wordt het weer drukker in openbare ruimtes en het openbaar vervoer. Voor mensen als Van Vliet, die in een risicogroep vallen voor het coronavirus, is dit een dreigend scenario.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beschrijft als risicogroepen voor het coronavirus ouderen (70+) en volwassenen met onderliggende aandoeningen. Hieronder vallen gezondheidsproblemen als luchtweg- en longproblemen en verminderde weerstand door bijvoorbeeld medicijnen of chemotherapie. Deze mensen lopen veel kans om ernstig ziek te worden of te overlijden als ze corona krijgen. De kans om besmet te raken is nu, met de versoepelde maatregelen, groter.

“Ik vind het doodeng,” zegt Van Vliet over het versoepelen van de coronamaatregelen. Vanwege haar leeftijd valt ze in een risicogroep voor het virus, en daarom probeert ze zoveel mogelijk afstand te houden van anderen en sociaal contact te mijden. “Ik ga ervanuit dat het virus nog niet helemaal weg is, en daar ben ik niet de enige in,” licht ze toe.

Van Vliet heeft er om deze reden moeite mee als mensen de nog in stand zijnde coronamaatregelen, zoals de anderhalvemeterregel, negeren. Tot haar verbazing letten ouderen, nota bene één van de meest kwetsbare groepen, er nauwelijks op dat ze afstand bewaren. “Oudere mensen komen gewoon naar je toe, beginnen een praatje en raken je aan. Ze zeggen ‘we kunnen altijd wel ziek worden, niet zo overdreven doen’.”

Om zichzelf te beschermen tegen het besmettingsgevaar vermijdt Van Vliet boodschappen doen op drukke tijden, en gaat ze zo min mogelijk. “Ik maak nu duidelijk lijsten, zodat ik niet te pas en te onpas in supermarkten moet zijn,” legt ze uit. Ook zorgtaken die ze normaal voor mensen uit haar omgeving verrichtte, doet ze nu niet meer fysiek. “Ik heb een aantal mensen waar ik een beetje voor zorg, waar ik naar toe ga en dingen voor doe. Dat doe ik nu telefonisch. Het heeft grote gevolgen voor mijn sociale leven.”

Ineke Gosen (73) is niet alleen vanwege haar leeftijd kwetsbaar voor het coronavirus. Ze lijdt aan chronische lymfatische leukemie (cll), een onbehandelbare vorm van leukemie die zowel in haar bloed als haar lymfesysteem zit. Door haar ziekte heeft ze een zwak immuunsysteem. Nu er meer mensen op straat zijn door de versoepelingen, loopt zij meer risico op besmetting. “Ik ben zeker bang om ziek te worden,” vertelt ze. “Ziek betekent afhankelijk, ziek betekent lijden. Die angst heb ik wel.”

Ondanks het vergrote besmettingsgevaar probeert Gosen nog wel af en toe naar buiten te gaan. “Als je jezelf helemaal thuis opsluit loop je uiteraard minder kans op besmetting, maar dan leef je ook geen normaal leven meer. Dan ben je helemaal afhankelijk van anderen die boodschappen doen en dat soort dingen.” Daarom gaat ze wel zelf naar de supermarkt, gesterkt door de gedachte dat er in haar thuisstad Groningen weinig besmettingen zijn.

Toch zijn er ook veel dingen die nog ze niet durft te doen. “Ik voel me erg beperkt, zelf ben ik angstig om de bus te nemen.” Naast het openbaar vervoer vermijdt ze voorlopig ook drukke winkels, op de supermarkten na. “Ik wilde bijvoorbeeld graag naar de Ikea gaan, maar daar komen heel veel mensen.”

Naast ouderen vallen ook jongere volwassenen met een onderliggende aandoening in een risicogroep voor corona. Eén van hen is Mara Cox (24), die longschade opliep door longembolie, een bloedpropje in haar longen. Ze is kwetsbaar voor het virus omdat ze snel benauwd wordt, en bovendien door haar medische geschiedenis een verhoogde kans heeft om trombose (bloedpropjes) te ontwikkelen. “Met corona heb je ook een verhoogde kans op trombose,” legt ze uit.

Vanwege haar medische risico probeert Cox drukte te vermijden. Ze merkt dat mensen sinds de versoepelingen minder afstand houden, wat alledaagse dingen als boodschappen doen lastiger maakt. “Daarom ga ik ‘s avonds laat naar de supermarkt, of op tijdsstippen dat het iets rustiger is,” vertelt ze. Ook haar werk bij een visumbureau doet ze voorlopig nog thuis, en drukke plekken als het openbaar vervoer en restaurants vermijdt ze. “Ik weet niet of er binnen zoveel afstand wordt gehouden als buiten.”

Cox schat de kans dat ze corona oploopt, zeker met haar voorzichtigheid, niet heel hoog in. Als ze het krijgt, weet ze wel dat ze er ernstig ziek van worden. En dat wil ze koste wat het kost vermijden. “Ik heb vanwege mijn longembolie meegemaakt hoe het is om benauwd te zijn en extra zuurstof nodig te hebben, maandenlang. Dat wil ik niet opnieuw meemaken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.