Nieuwe horeca laat zich niet afschrikken door corona

Door de coronamaatregelen verkeerde de horeca de afgelopen tijd in zwaar weer. Niet de meest gunstige omstandigheden om een nieuw bedrijf te beginnen. Toch durfden een aantal nieuwe horecazaken het aan.D

“Erger dan dit wordt het niet met de horeca,” zegt Fabian Otten. De eigenaar van Broodje Bewust zou in maart al de opening van zijn broodjeszaak vieren. Dat werd uiteindelijk drie maanden later, op 15 juni. Zonder feestelijke opening. “We hebben lang moeten wachten. Zonder duidelijk perspectief. Ik ben een bezige bij, dus ik heb me wel vermaakt. Uiteindelijk heb ik zo wel de zaak goed in gereedheid kunnen brengen.”

Op 15 maart maakte premier Rutte bekend dat de horeca haar deuren moest sluiten. Het spook van corona had haar weg naar Nederland gevonden en waarde boven menig restaurant. Wekenlang stond de horeca stil, zaten medewerkers thuis en zagen horecabazen hun reserves slinken. Tot op 1 juni de horeca weer levensvatbaar werd verklaard. 

Menig ondernemer zag zijn/haar kans schoon. In juni openden maar liefst zeven nieuwe horecagelegenheden hun deuren. Temidden van een crisis die andere zaken op haar grondvesten doet schudden. Maar de nieuwkomers lijkt het niet te deren. Een korte rondgang wijst namelijk uit dat corona niet alleen maar negativiteit brengt.

Thuis op vakantie

Dat geldt niet in de minste plaats voor Ischa Dikboom, de nieuwe eigenaar van Grand Cafe De Oude Kijk. Juist door het uitbreken van de coronacrisis bood zijn baas bij Louis XV, voor wie hetzelfde pand toendertijd ook zijn eerste onderneming was, hem nu dezelfde kans. “Jij wil graag ondernemer worden, en ik gun jou nu ook je eerste onderneming”, had hij gezegd. 

Tweeëneenhalve maand had Dikboom de tijd om een nieuw concept te introduceren. “Hier kwamen voor het uitbreken van het virus eigenlijk vooral nog groepen, dus door de binnentuin coronaproof te maken met kleine tafels willen we ook weer individuen lokken.” Vanuit de tapasbar ernaast levert hij gratis bezorgingen in het Noorderplantsoen. “Klanten gaan niet op vakantie, maar kunnen nu toch een beetje het Spaanse gevoel ervaren, op een picknickkleed met een fles sangria en wat tapas erbij.”

Alledaags

In het kleurige onderkomen aan de Poelestraat in de Groninger binnenstad kijkt Peter van der Plaats tevreden om zich heen. Hij is de eigenaar van Mr. Smith’s Loft. De opvolger van nachtclub Enzo is geopend op 1 juni. Rustige achtergrondmuziek in plaats van opzwepende dance-beats; tafels en planten op de voormalige dansvloer; het rookhok ingeruild voor een kleurrijke zithoek. Door het geblaas van de airco ritselen de bladeren aan het plafond. Zelfs een doorgewinterde Enzo-ganger zal moeite hebben het nog te herkennen.

Op 22 februari begon de verbouwing; medio april zouden ze open gaan. Toen kwam corona om de hoek kijken. Zes weken vertraging; 42 dagen lege tafels. “Normaal is de planning bij een horeca-verbouwing altijd veel te strak. Wanneer je open gaat, is 90 procent af. Nu hadden we wel de tijd om alles goed op tijd af te ronden. Om het personeel op elkaar in te laten spelen. We waren nagenoeg volledige startklaar op 1 juni.”

Maar van een feestelijke opening kwam het niet. “Daar hadden we wel rekening mee gehouden. Met flyers, veel mensen, veel gezelligheid. Dat is door corona allemaal anders gelopen dan we graag wilden. Uiteindelijk zijn we gewoon open gegaan. Alsof het iets alledaags was.”

Buurtfeestje

Op 11 juni opende Dinercafé Plezant, gelegen in de Korrewegwijk. Genesteld tussen eengezinswoningen, appartementen, studio’s en kamers; omgeven door gezinnen, studenten en stadjers. Eigenaresse Anne Steenbergen schenkt enthousiast een kopje koffie in. Aan de muur vereeuwigt een krijtkunstenares haar creaties met een bus haarspray. De laatste puntjes worden nog op de i gezet.

Plannen voor een café had ze al voor corona rondzwermde in de Nederlandse dagbladen. Haar arm zwaait door het dinergedeelte terwijl ze vertelt; het virus is zichtbaar aanwezig door de lege ruimte tussen de houten tafeltjes. “We moesten lang wachten, dat klopt. Maar ik heb veel hulp gehad van vrienden. Zij konden ook minder werken door de crisis, waardoor ze hier extra konden helpen. Wachten was voor mij geen optie. En de timing was perfect.”

Ondertussen komt de buurman binnenlopen. “Tafeltje voor morgenavond?” Een minuut later staat de reservering. “Dat is het leuke aan een buurtcafé,” zegt Steenbergen. “Veel contact, en zo nu en dan komt men langs voor een praatje of reservering. Toen wij hier net begonnen met klussen, kwam er vanuit een buurtcomité een plan voor een Gastronomisch Festival. Samen met de organisatie besloten wij op inschrijving een 3 gangen menu voor afhaal aan te bieden. Zo hebben wij voor 116 buurtgenoten een menu ter kennismaking kunnen presenteren. Dus toch een soort van feestelijke start.”

Gouden wissel

Eindelijk hadden horecazaken de tijd om te klussen, tijd die er normaal nooit is. Dikboom ziet het als een voordeel dat iedereen door de crisis op nul begint. “Als je ergens uit eten gaat, wil je niet dat de toko stinkt naar verf.” Hij is blij als de maatregelen nog verder versoepeld worden, zoals de verplichte anderhalve meter afstand. “Daardoor ontbreekt de gezelligheid, en dat is nog belangrijker dan het aantal klanten. Er is nu echt wel een angstcultuur, ik ben er van overtuigd dat dat mensen weerhoudt om naar de horeca te gaan”, zegt Dikboom.  

De Enzo liep niet goed en daar moest verandering in komen. Die verandering kwam in de vorm van neonlichten, cocktails, planten en bladeren aan het dak. “Het team kan goed op elkaar ingespeeld raken. Dat kan je ook weer een stapje verder nemen, als we straks open kunnen voor honderd mensen”, zegt Van der Plaats. Een gouden wissel? Glimlachend: “In dit opzicht heeft de coronacrisis voor ons wel positief uitgewerkt, ja.”

Door Jelmer Buit & Remco van VeluwenGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.