Cancelen Oerol leidt tot meer drukte in de natuur

Naar een normale editie van Oerol komen in tien dagen tijd zo’n 50.000 bezoekers. Dit jaar schat boswachter Remi Hougee het aantal mensen dat naar Terschelling kwam op ongeveer 10.000. Een wezenlijk verschil. Toch zagen de boswachters op het eiland dit jaar juist méér drukte in de natuur.

Festival Oerol was dit jaar net even anders dan anders. De festivalbezoekers, die Terschelling normaal gesproken tien dagen lang overnemen, zaten nu vooral thuis achter hun laptop om de online editie te volgen. En dit had een verrassend effect op de natuur. 

“We zagen dat mensen juist meer de natuur in gingen omdat het festival niet doorging. De mensen hebben hier verder niets te doen, dus worden er dagtochten gemaakt.” Deze trend is ook elders in Nederland te zien, volgens Marcel van Dun van Staatsbosbeheer. “Dit kan leiden tot meer afval op andere plekken, waar er niet op gerekend is.”

Toch denkt Hougee dat het afgelasten van het festival uiteindelijk niet tot een blijvend positief effect op de natuur zal leiden. “De vraag is ook wanneer de natuur echt onder een festival te lijden heeft. Een festival kan vaak meer worden gezien als een tijdelijke verstoring. Daarnaast zijn festivals tegenwoordig aan allerlei regels onderhevig om de natuur te beschermen.” 

Ook de dieren trekken zich doorgaans niet zo veel aan van Oerol, dus het afgelasten ervan zal op hen weinig invloed hebben. “Vogels komen toch wel”, zegt Hougee daarover. “Wanneer er veel mensen zijn gaan zij hooguit 100 meter verderop zitten.”

Wel kan de boswachter zich voorstellen dat andere festivals meer last hebben van vervuiling, en daardoor een grotere negatieve impact hebben op de natuur. Het afgelasten hiervan zou daarom meer positieve gevolgen kunnen hebben. “Op Oerol staat de natuur centraal. De plekken waar activiteiten plaatsvinden worden van tevoren zorgvuldig uitgekozen en getoetst, met behulp van staatsbosbeheer. Een aantal dagen van tevoren wordt er zelfs nog extra gecontroleerd. Wanneer blijkt dat er bijzondere omstandigheden zijn, zoals broedvogels die zich dichtbij genesteld hebben, worden de voorstellingen verplaatst of afgezegd. Je zou kunnen zeggen dat dit festival ondergeschikt is aan de natuur. Dat is natuurlijk niet altijd zo.”

Door Nikki Beerepoot


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.