Er gaat niets boven het uitgaansleven van Groningen – behalve corona

Olivia tikt met haar vingers op de maat van wat klinkt als een boybandnummer uit de jaren ’90. Ze neuriet met het melodietje mee, terwijl ze heen en weer wiebelt op haar barkruk. ‘’Shotjes?’’ Nog voor we een antwoord kunnen geven waar we spijt van krijgen, stapt ze van haar te hoge barkruk en loopt ze richting de bar. Ze gaat vlakbij een jongen staan, maar neemt dan vlug een grote stap opzij. ‘’Oeps”. De jongen glimlacht naar haar, terwijl hij zijn biertjes in ontvangst neemt.

Wanneer we door het uitgaanscentrum van Groningen lopen, zien we geen stampvolle kroegen met dansende mensen. Het nachtleven van Groningen is veranderd, sinds het coronavirus drie maanden geleden zijn eerste slachtoffers maakte. Vanaf 1 juni zijn horecagelegenheden weer geopend voor gasten. Maar, restaurants en cafés moeten zich wel aan het horecaprotocol te houden: maximaal 30 personen inclusief personeel, alleen huishoudens mogen met meer dan twee mensen aan een tafel zitten en in alle andere gevallen moet de anderhalve meter worden gehanteerd.

“Het lastigste vind ik dat we niet meer kunnen dansen. Je kan toch niet stilzitten als je Cowboys en Indianen hoort?’’ Olivia zet vier shotglazen op de tafel. ‘’En de kans dat je nu een leuke jongen ontmoet is al helemaal klein.’’ Flirten op anderhalve meter afstand klinkt inderdaad als een uitdaging. De geur van goedkope tequila komt ons tegemoet, wanneer onze glazen tegen elkaar klinken. ‘’Of mag je niet proosten?”

Twee glazen later wandelen we over het Poeleplein. We moeten hier buiten beter ons best doen om haar te verstaan, hoewel er hier geen muziek te horen is. Het lawaai komt van de uitgelaten mensen op de terrassen, waar elke stoel bezet is. ‘’Liv!’’ Een meisje met een kastanjebruine paardenstaart springt uit haar stoel. Ze slaat een arm om haar vriendin en drukt een zoen op haar wang. Olivia praat even met het meisje, waarna ze met ons haar weg vervolgt. We stoppen voor de Negende Cirkel, waar een groep van vier jongens voor de deur staat te wachten. ‘’Hier heb ik vorig weekend nog een halfuur voor de deur moeten wachten. Gelukkig was er toen nog plek op het terras, dus konden we daar eerst een biertje drinken.’’

We vervolgen onze weg door de Poelestraat, die een meter smaller is geworden door alle terrastafels die voor de kroegen zijn neergezet. Elk café is ineens uitgebreid met een terras. Bij snackcorner De Hoek doet een dronken student meer moeite dan nodig om een kroket uit zijn luikje te verlossen. Een paar meter verderop zit een dakloze op zijn knieën op de grond. Hij probeert de langslopende stappers in de ogen aan te kijken en versterkt zijn aanwezigheid door elke voorbijganger ‘goedenavond’ te groeten. In de pet die voor hem ligt glinstert slechts één euromunt.

‘’We hebben gereserveerd voor vier personen.’’ Voor de Tapperij bladert een jongen door een stapel papieren. ‘’Op naam van Olivia.’’ De medewerker streept haar naam door op het papier. ‘’Hoe lang willen jullie blijven? Je mag twee uur binnen blijven als je wil.’’ We besluiten een uurtje te blijven. Voor €17,50 per persoon krijgen we toegang tot de kroeg en elk vijf consumptiemunten. We volgen de jongen van de reserveringen de trap af. Hij wijst naar de bar, waar een aantal barkrukken staan. ‘’Jullie kunnen daar gaan zitten.’’ De sfeer in het café doet meer denken aan een vroege maandagavond, in plaats van middernacht op vrijdag. Een groot verschil met het drukke terras van de Drie Gezusters aan de overkant. 

We bestellen vier biertjes bij de barman, die zijn uiterste best doet de sfeer met zijn danspasjes te verbeteren. Hij tapt een extra biertje voor zichzelf en neemt drie flinke teugen. We proosten voor de zoveelste keer die avond. Olivia kijkt om zich heen. Haar ogen blijven even rusten op een lange jongen die aan de andere kant van de kroeg een verhaal aan twee vrienden verteld. ‘’Hopelijk is het snel weer zoals vanouds’’, zucht ze.

Door Daphne Douwes, Floor Visser en Eline Kuper

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.