Nestkastjes werken alleen op de juiste manier

De eikenprocessierups heeft zich ook in Groningen gevestigd. Dit jaar worden nieuwe, natuurlijke methodes toegepast om het beestje te bestrijden. Een belangrijk middel is het nestkastje, waar natuurlijke vijanden als de koolmees in kunnen broeden.

Op dit moment worden in verschillende Groningse gemeentes nestkasten ingezet tegen de eikenprocessierups. Hier kunnen koolmezen en pimpelmezen zich vestigen: natuurlijke vijanden van de rups. Maar er is een kanttekening: het is belangrijk om de kastjes op de juiste manier op te hangen. “Soms worden nestkasten lukraak opgehangen zonder naar de omgeving te kijken. Deze omgeving moet in zijn geheel geschikt zijn voor de vogels, anders vestigen ze zich alsnog niet in zo’n nestkast”, legt Oebele Elverdink van Landschapsbeheer Groningen uit. 

Nestkastjes werken dus alleen als je ze in de juiste omgeving ophangt. Zo moet je ze niet in de volle zon hangen. Ook een plek waar ze helemaal nat zouden kunnen regenen is niet verstandig. Verder moeten de kastjes bij voorkeur naar het oosten gericht worden opgehangen, of in ieder geval in de richting van het licht. “Dat is voor vogels de gunstigste situatie voor een nestkast, want ze houden van de ochtendzon in hun nestopening. Daarom zie je bij een hele rij eiken de kastjes vaak ook allemaal op dezelfde plek aan de boom hangen”, zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer. 

Beschutting is ook erg belangrijk bij het plaatsen van nestkasten. “Koolmezen houden van beschutting, zodat ze in een veilige omgeving een nestje kunnen maken. Als er voldoende schuilmogelijkheden, maar ook eten en water zijn, voelen ze zich meer op hun plek”, vertelt Jelka Vale, boswachter in de gemeente Westerwolde. Ook in die gemeente zijn nestkastjes opgehangen om op natuurlijke wijze de eikenprocessierups te bestrijden.

Voor een koolmees is de ene locatie de andere niet, laat deze infographic zien:

Het plaatsen van nestkasten is een goede natuurlijke oplossing, maar er is meer mogelijk. De eikenprocessierups heeft zich kunnen verspreiden door de arme biodiversiteit in Nederland. Liefst 75% van de grond is bestemd voor landbouw, waardoor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zich moeilijker vestigen. Juist daarom is het belangrijk om weer wat natuur terug te brengen, vindt Vale. “Alles moet een balans hebben, dus ook de biodiversiteit. Niet alleen met nestkastjes, maar ook door aan de berm te denken. Een meer bloeiende berm betekent meer insecten, dus ook meer vogels. Ik denk dat het nestkastje een van de middelen is, maar dat er wel iets meer moet gebeuren.” 

Door een grotere biodiversiteit hebben de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zoals de sluipwesp en koolmees een betere leefomgeving. Zo kunnen bijvoorbeeld bosbanen minder gemaaid worden, zodat insecten tijd krijgen zich te vestigen. “Dit is wel een proces van de lange adem, maar zou in de toekomst kunnen betekenen dat kunstmatig bestrijding minder hoeft,” zegt Elverdink. 

Hier zie je hoe een koolmees een eikenprocessierups opeet

Door Albert Wagenaar & Remco van Veluwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.