Op zomerkamp met een corona-kampprotocol


“We hebben gefocust op wat er wel kan, in plaats van wat er niet kan”, zegt Bob de Koning. Hij is begeleider bij de explorers (jongeren van 15 tot en met 18 jaar) bij Rozendaelgroep scouting Heino. In eerste instantie zagen de explorers niet hoe ze op anderhalve meter een kamp konden hebben, maar iedereen gaat mee en de stemming is positief.

Een maand geleden was het nog onduidelijk of er zomerkampen voor jongeren georganiseerd konden worden. Zeker toen was het bij elkaar komen in groepen nog ondenkbaar en een kamp is bij uitstek een samenscholing in een grote groep. Organisaties die kampen organiseren hebben met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport overlegd over een zomerkampprotocol, zodat de honderdduizenden kinderen die normaal gesproken op een zomerkamp gaan, dat dit jaar ook kunnen. Een van de grootste jeugdorganisaties die ook zomerkampen organiseert is scouting. Maar welke uitdagingen levert een protocol op? En hoe los je die op?

Er zijn twee protocollen: een voor kinderen tot en met twaalf jaar en een voor kinderen van dertien tot en met achttien jaar. De strekking van beide protocollen is hetzelfde. Alle jeugdkampen vinden plaats in zogenaamde “kampbubbels” waar je met alle deelnemers van een kamp in zit. Maar er zit ook een aantal verschillen tussen de protocollen, waarbij de afstandsregel de grootste is. In de afbeelding hieronder staat de kern van beide protocollen. Hiernaast worden ook de standaard corona-hygiëneregels gevolgd en de gebouwen en tenten extra geventileerd.

Rianne van Beek is welpenleidster bij Scouting Hanzeluiden in Kampen. Welpen zijn, in scoutingtermen, kinderen van zeven tot elf jaar oud. In Kampen hebben ze een aparte jongens- en meidengroep, waar Rianne leidinggeeft bij de meiden, Shanti’s genaamd. Het zomerkamp van de Shanti’s kan nog gewoon doorgaan. Ze gaan zelfs een dag langer op kamp dan vorig jaar, maar dat was al gepland. “We moesten het programma wel omgooien. We konden niet op uitje of naar een zwembad,” vertelt Rianne.

De kampen in de welpenleeftijd hebben een relatief makkelijk protocol. De welpen hoeven geen afstand van elkaar en de leiding te bewaren. Alleen de leiding moet onderling afstand houden. De welpen mogen dus ook binnen slapen. Toch doen de Shanti’s dat nu niet. “De meiden wilden zelf al graag in tenten slapen, dus nu gaan ze in viertallen in tenten slapen, en plakken we met plakband de anderhalve meter af.” Daarmee doen ze net iets meer dan het protocol voorschrijft.

Rianne ziet ook de positieve kanten van het zomerkamp deze zomer. “Normaal, als we op uitje gaan, moet je je heel strak aan je eigen planning houden, zodat je op tijd bij het uitje bent. Nu zitten we op ons eigen terrein en kunnen we op de dag zelf nog het programma nog op de dag naar onze eigen wensen aanpassen. En het geld dat we nu besparen doordat we niet naar het zwembad en op uitje kunnen, kunnen we nu in andere dingen stoppen, zoals een badmintonspel en ballen. Nu hebben we aan het eind van het kamp een lekkere barbecue.”

Frank Noorlander is scoutsleider van jongeren van elf tot en met vijftien jaar bij Scouting Vries. Door het protocol hebben zij hun kamp moeten inkorten. Daar waar ze normaal gesproken van maandag tot vrijdag op kamp gaan, is dit nu van maandag tot dinsdagavond. “De regels zijn voor ons echt onmogelijk. De scouts mogen bijvoorbeeld niet samen in een tent liggen en bij alles, behalve sport- en spelactiviteiten, moeten ze anderhalve meter afstand houden.” Nu is het kamp korter, maar organiseren ze wel veel binnen dat korte kamp, want ook zwemmen is geen optie.

Wel hebben ze bij scouting Vries geluk gehad met de locatie. “Normaal gaan we altijd naar dezelfde locatie in Duitsland. Nu dachten we: we gaan lekker een keer wat dichterbij op kamp.” En dat komt nu goed uit, want in het protocol staat dat als de regels in andere landen het toestaan, een kamp in het buitenland mag, maar wel binnen 150 kilometer van het woonadres in Nederland.

De explorers van Rozendaelgroep Scouting Heino zouden naar Tsjechië op zomerkamp gaan. Nu gaan ze naar Harderhaven. Dat is, naast de afstandsregel, wel de grootste verandering die ze hebben moeten doorvoeren. Het kamp kan nog steeds acht dagen duren, maar ze doen nu minder activiteiten per dag. Daar waar ze normaal ongeveer zes uur vullen, zal dat nu vier of vijf uur zijn. Maar ondanks de afstandsregel, die bij de scouts vrij beperkend werkt, is dat bij de explorers een minder groot probleem. Bob: “De groep waar wij mee gaan is natuurlijk vijftien tot achttien jaar. Die vermaken zichzelf wat makkelijker dan bijvoorbeeld de scouts. Ook op anderhalve meter.”

Door Lisette Horst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.