Noorderplantsoen rustig, stadsstrand overvol op tropische dag, : “Je zou hier heel veel boetes kunnen uitdelen”

In grote delen van het land was het woensdag tropisch warm. Mensen trokken er op uit, maar coronamaatregelen gelden nog steeds. Leidde het tot problemen? Wij trokken naar twee populaire Groningse plekken: het stadsstrand en het Noorderplantsoen. 

“Nee, geen zorgen bij ons. We hebben het er wel net over gehad, die anderhalve meter wordt niet bepaald in acht genomen, nee,” zegt Jelmer Dalstra (49). Hij staat met zijn vader Epko (74) te kletsen op het overvolle stadsstrand. Jelmers dochter is er met haar klas aan het zwemmen, en net als andere ouders is hij even blijven hangen. De andere badgasten lopen argeloos langs zonder zich aan de regel van anderhalve meter afstand te houden. 

Het is warm deze dag. In grote delen van Nederland loopt het kwik in de middag gestaag op richting tropische temperaturen. De geur van zonnebrand hangt in de lucht. Mensen trekken erop uit om verkoeling te zoeken, op plekken als het stadsstrand in Groningen. Het is een bekende zomerse hotspot die op warme dagen vol ligt met studenten en stadjers. Ondanks de coronamaatregelen is dat vandaag niet anders: tientallen mensen liggen hutje mutje in en om het water van het Oosterhamrikkanaal. 

Op een stukje gras onder de schaduw van een boom zitten geneeskundestudent Ivar Maatje (26) en zijn vriend Arjan Klaassen (25), die werkt in de marketing. Arjan: “Ik zou zelf niet zo snel tussen al die mensen op het strand gaan liggen. Maar ik maak me er niet heel veel zorgen om.” Ivar vult aan: “Ik vind wel dat je uitstraalt dat je overal lak aan hebt als je met een grote groep bij elkaar gaat staan.” 

Lage besmettingsgraad

Voor de twee vrienden zijn de coronamaatregelen geen reden om thuis te blijven: “Op het hoogtepunt zou ik hier niet naar toe gaan, nee. En mocht er straks wel weer een tweede golf komen, dan moet dit ook niet gebeuren natuurlijk. Maar als de besmettingsgraad zo laag blijft kan het denk ik wel.” 

Iets verderop in het gras zitten Mees Groenewold en Silke Hoekstra (beide 16) met de badpakken al aan te wachten op hun vrienden. De scholieren, allebei net geslaagd voor hun eindexamens, maken zich weinig zorgen over het coronavirus. Ook voor hen speelt de lage besmettingsgraad daar een rol in. Mees: “Het gaat nu steeds weer beter, er zijn steeds minder mensen ziek.” 

previous arrow
next arrow
SliderDe meiden proberen wel voorzichtig te blijven. Zo vermijden ze het volgepakte strand. “We vinden het nu net iets te druk,” zegt Silke boven de dreunende popmuziek van meegebrachte speakers uit. Zij en haar vriendin Mees vinden het opvallend hoeveel mensen de anderhalvemeterregel negeren, en hoe weinig er gehandhaafd wordt. Om zich heen gebarend zegt Mees: “Je zou hier heel veel boetes kunnen uitdelen.”

Handhaving

Wat opvalt na een tijd op het strand is dat er geen handhaving lijkt te zijn, op twee waarschuwingsborden na. In ruim twee uur komt er op geen enkel moment een politieagent, boa of coronasteward (ingezet door de gemeente, mogen geen boetes uitdelen) langs. Ook Arjan ziet het: “Volgens mij wordt er nu echt niks aan gedaan. Ik heb in de tijd dat ik hier zit ook niemand zien rondlopen.” Anderen zoals Jelmer Dalstra vinden dat ook niet nodig: “Ik denk dat je het vooral bij de mensen zelf moet neerleggen.” 

De gemeente vindt zelf ook dat mensen vooral hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen door anderhalve meter afstand te houden en drukte te vermijden. “We kunnen niet naast elk groepje mensen een handhaver neerzetten, dat wordt te gek,” laat een woordvoerder weten. “Als we signalen krijgen dat het te druk is, grijpen we wel in.”

Een paar honderd meter verderop in het Noorderplantsoen, eveneens een populaire plek met warm weer, wordt juist wel actief gepatrouilleerd. Een politiebus, een politieauto en twee agenten op de fiets maken rondjes door het park en kijken geconcentreerd om zich heen of er geen gevaarlijke situaties ontstaan.

Het Noorderplantsoen afgelopen woensdag

In vergelijking met het stadsstrand is het in het Noorderplantsoen echter opvallend rustig. Op populaire plekken, zoals het grasveld bij de muziekkoepel en het barbecueveld, zitten plukjes mensen op ruime afstand van elkaar. Zelfs het terras bij café-restaurant Zondag, in het midden van het park, is half leeg. 

De mensen die wel in het park zijn merken het ook op. “Wat is het hier rustig,” zegt een wandelaar verwonderd tegen zichzelf. Twee vrouwen in het voorbijgaan op de fiets: “Waarom is hier niemand? Het is echt heel rustig.” Op sommige plekken van het Noorderplantsoen lijken op deze warme dag meer eenden dan mensen aanwezig te zijn. Aan anderhalve meter is hier geen gebrek. 

Terwijl de situatie in het Noorderplantsoen beheersbaar blijft, is het op het stadsstrand niet mogelijk genoeg afstand te houden, helemaal naarmate de dag vordert. Strandgangers als Epko Dalstra laten zich er in ieder geval niet door weerhouden om tijd door te brengen met hun naasten: “We gaan er maar vanuit dat het tussen familie wat meevalt.” \

Door Thomas Vos en Sofie van Putten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.