L.A.M.E. geeft nieuw leven aan textiel: ‘Ik hoop mensen te inspireren en motiveren’

L.A.M.E. is opgezet door Luise Empt. Zij tekent op kleding en tassen om ze weer interessant te maken om te dragen. Empt begon met tekenen om zichzelf bezig te houden na het overlijden van haar beste vriendin. Later kwam het idee om dit op textiel te doen. Inmiddels groeit haar bedrijf steeds verder en geeft ze workshops. Ze hoopt hiermee mensen te inspireren.

Luise Empt (23) pakte de kunst op na het overlijden van haar beste vriendin. Een jaar later begon zij met het verkopen van haar handgemaakte tassen en startte ze haar eerste bedrijfje op. ‘Ik moest om mijn mentale gezondheid denken. Ik had iets nodig om me mee bezig te houden, waarmee ik de tijd voor mezelf kon nemen.’

Empt studeert International Communication aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze komt oorspronkelijk uit Duitsland en is in Nederland om te studeren. Naast haar studie besteedt ze veel tijd aan haar bedrijfje L.A.M.E.. De naam is afkomstig van haar intitalen. Hierbij ontwerpt en verkoopt ze bestaande spullen om er nieuw leven in te blazen. Alle tassen zijn met de hand gemaakt en daarmee uniek. Het idee om hiermee te starten ontstond in december 2020 en inmiddels verdient ze er geld mee, geeft ze workshops en promoot ze haar spullen op Instagram. 

Nadat haar beste vriendin plotseling kwam te overlijden in een ongeluk en de coronaperiode zeeën van tijd overliet, wist Empt dat ze zichzelf bezig moest houden om haar mentale gezondheid goed te houden. ‘Het was de eerste keer dat ik met de dood te maken kreeg en ik verhuisde in die tijd net alleen naar Gronigen’, vertelt ze. Empt wilde graag tekenen, zodat ze tijd voor zichzelf kon nemen terwijl ze zichzelf ontwikkelde op creatief vlak: ‘Ik wist dat het goed voor mezelf zou zijn om een missie te hebben.’ 

Eind vorig jaar had ze dringend cadeaupapier nodig om haar cadeaus voor kerst in te pakken. Door de lockdown waren de winkels niet open, waardoor ze op het idee kwam om katoenen tassen te gebruiken als cadeaupapier. Ze tekende op de tassen om ze meer op cadeaupapier te laten lijken. ‘Mijn vrienden waren enthousiast over mijn creatie en toen ben ik er meer gaan maken en ben ik steeds beter geworden’, vertelt Empt. 

Op verzoek van de Bamboo Lodge, een bed and breakfast aan de Suikerlaan, heeft ze afgelopen weekend een workshop gegeven. Mensen konden zelf hun shirts, truien of broeken meenemen voor Empt die zij naar hun smaak ontwierp. ‘Ik verdien weinig met de producten die ik maak, maar het maakt mensen blij en dat maakt mij blij’, vertelt Empt. ‘Ik vind het vooral belangrijk om mensen te inspireren en een rolmodel te zijn.’

In de toekomst hoopt Empt verder te groeien op een unieke en duurzame manier. ‘Ik wil zo lang mogelijk handgemaakt produceren, maar ik kijk er ook naar uit om een nieuwe productiemanier te vinden zodat ik meer producten kan maken’, zegt ze. ‘Unieke producten produceren die positiviteit uitstralen’. Ondanks dat ze vastberaden is dat ze niet gaat stoppen met haar bedrijf houdt ze haar toekomstplannen nog open: ‘Life is always flowing, you never know where you end up.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.