Padel groeit in Groningen. Vooral studenten slaan er op los.

Padel, een combinatie van squash en tennis, wint aan populariteit onder studenten in Groningen. Studentenpadelvereniging de Ramenlappers neemt sinds dit collegejaar zelfs geen nieuwe leden meer aan. ‘’We zitten gewoon helemaal vol.’’

‘’Tennis in een glazen kooi’’, zo vat Maarten Visser (56), medewerker van Indoor Sports Centre Groningen, de beweeglijke sport samen. Toeschouwers van de racketsport zien op een omsloten baan van tien bij twintig meter spelers in setjes van twee de padelbal over een net heen slaan. Tijdens het spel zijn de wanden onderdeel van het spel. ‘’Dat is ook het verschil met tennis’’, benadrukt Visser. ‘’Je mag doorspelen als je mist en de bal op de grond stuit. Padel is daardoor heel divers en dynamisch.’’

Het sportcentrum ging in 2018 op de schop en installeerde destijds drie nieuwe padelbanen. Een riskante beslissing, want op dat moment werd padel in Groningen nog nauwelijks gespeeld, legt Visser uit. ‘’Studenten uit Spaanssprekende landen waren wel vaak op de baan te vinden en namen elke keer vrienden mee. Het heeft zich daardoor echt als een olievlek uitgebreid.’’ Inmiddels zijn de padelbanen in het sportcentrum vrijwel elke avond volgeboekt.  

Het padel zoals het nu gespeeld wordt – met een dik, klein racket en volgens het scoreverloop van tennis – vindt inderdaad zijn oorsprong in Spaanstalig gebied. Dit meldt de officiële website van de Nederlandse padelbond. Een rijke Mexicaanse zakenman, Enrique Corcuera, wilde in 1962 een tennisterrein in zijn tuin aanleggen. Voor een tennisveld was zijn tuin niet groot genoeg, dus bedacht hij een soortgelijke sport die wél paste: padel. Via de Mexicaanse elite waaide de sport over naar het Spaanse koningshuis, waar padel – na voetbal – de grootste sport van het land is. 

Aarón Riveros (20) is één van die Spaanse studenten die padel speelt in Groningen. De student International Communication woont sinds twee jaar in de studentenstad. ‘’Ik had niet verwacht hier padel te kunnen spelen. Ik merk ook dat het steeds meer begint te leven onder studenten.’’ Riveros denkt dat de groeiende populariteit van de sport te maken heeft met corona: ‘’Het is een sport die je makkelijk buiten en op afstand van elkaar kunt spelen.’’

Riveros is net als 128 andere studenten lid van de Ramenlappers, de studentenpadelvereniging in Groningen. De vereniging is nog relatief jong – het zag in 2019 het levenslicht – maar laste in augustus dit jaar al een ledenstop in. ‘’We zitten gewoon helemaal vol. Je wil je leden ook de mogelijkheid geven goed te kunnen trainen’’, licht voorzitter en padeltrainer Yvonne Voerknecht (21) het (tijdelijke) besluit toe. 

Voerknecht begon ooit als fanatieke tennisster, maar raakte drie jaar terug verknocht aan de padelsport. ‘’Het is gezelliger en sneller dan tennis, want je speelt eigenlijk altijd in duo’s.’’ Het dynamische aspect van de sport spreekt Voerknecht ook aan. ‘’We heten niet voor niets de Ramenlappers, hè. Dat balletje blijft maar stuiteren.’’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.