Skaeve Huse in Harkstede lijkt er nu echt te komen: “Je kunt ze moeilijk op straat laten slapen”

GRONINGEN – De coalitiepartijen lijken na de commissievergadering van afgelopen woensdag het plan voor een Skaeve Huse in Harkstede waarschijnlijk te zullen steunen. De mogelijke vestiging van deze woonvorm voor mensen met problematische achtergronden zorgt al maanden voor veel commotie: “Deze locatie kent alleen maar verliezers.”

Het is de taak van de overheid om iedereen een dak boven hun hoofd te bieden, vindt Jan Visser (65), raadslid bij GroenLinks Groningen. “Skaeve Huse in Harkstede is een acceptabele situatie voor alle betrokkenen.” Monica van Heerde, buurtbewoner en initiatiefnemer van de tegenactie Hier Geen Skaeve Huse, is het daar niet mee eens. “Als omwonenden voelen wij ons in het hele proces structureel in de steek gelaten”, schrijft ze in met de redactie gedeelde documenten.k

Afgelopen woensdag is tijdens de commissievergadering gebleken dat de coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie het plan voor Skaeve Huse bij Harkstede waarschijnlijk zullen steunen. Skaeve Huse is een Deens model: een speciale woonvorm voor mensen met psychologische problemen, verslavingsachtergronden en justitiële verledens. Het plan baart buurtbewoners zorgen, omdat de locatie volgens hen niet ideaal is.

Toekomstige bewoners van Skaeve Huse hebben een rustige omgeving nodig, met zo min mogelijk sociale prikkels, vertelt voorstander Visser. Daar zit volgens tegenactie Hier Geen Skaeve Huse al meteen een knelpunt: “De ligging in Harkstede, aan een drukke en prikkelrijke doorgangsweg en vlakbij kinderrijke bewoning, is verre van ideaal.” Visser reageert: “De buurtbewoners maken zich druk om de prikkelrijke omgeving, maar daar gaat het niet om. Het zijn de sociale prikkels die we moeten vermijden.”

Van Heerde was niet bereikbaar voor commentaar, maar wilde wel interne documenten delen.  Ze schrijft dat er “meerdere kritieke risico’s” vastzitten aan de gekozen locatie. Zo zou de plek in Harkstede niet een “veilige en stabiele woonvorm” kunnen bieden. Visser denkt daar anders over: “Het biedt een rustige en veilige omgeving en het voldoet aan alle voorwaarden.” 

Volgens Van Heerde is dat laatste niet waar: tussen Skaeve Huse en de naaste buren moet zo’n honderd meter zitten, maar in Harkstede zouden de buren al na tien meter bij elkaar kunnen aankloppen. “Daarmee wijkt de locatie af van projecten elders in het land.” “Deze uitspraak vraagt om nuance”, geeft Visser aan. “Tussen de rand van het terrein en de naaste buren is inderdaad weinig afstand, maar de huizen zelf staan meer in het midden van het terrein. Daar zit zeker vijfenzeventig meter tussen.” Verder beperk je de overlast ook door een goede omheining te plaatsen, vertelt hij. 

Van Heerde meldt dat het toch vooral de eventuele overlast is, dat de buurtbewoners zorgen baart. Er heerst “een grote zorg met betrekking tot de veiligheid van de buurt”, wat voor veel stress en onrust zorgt in Harkstede. Maar, het risico op incidenten, als gevolg van een Skaeve Huse, valt mee, vertelt Visser. “Er zijn al meerdere soortgelijke initiatieven in Denemarken en Nederland en er zijn weinig voorvallen gemeld.” 

Tegenactie Hier Geen Skaeve Huse benadrukt dat ze vindt dat “deze doelgroep een veilige en geschikte omgeving verdiend binnen de gemeentegrenzen”, maar dat de gekozen locatie “alleen maar verliezers kent”. Visser reageert opgelaten: “Kijkend naar de opties die we hadden, was dit de meest ideale plek. Dus wat wil je dan? Je kan mensen moeilijk op straat laten slapen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.