Verjonging in dorpen door hoge woningprijzen

Jongvolwassenen verhuizen door de stijging van de woningprijzen steeds vaker naar kleinere dorpen. In de provincies Groningen en Friesland liggen de huizenwaarden het laagst. Dit concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren met de publicatie van de gemiddelde WOZ-waarden in Nederland.

“Ik ben meer gewilligd om een huis te kopen met 140 m2 in een Gronings dorp dan een appartement van 20 m2 voor hetzelfde geld in de stad Groningen,” zegt Edwin Boijen (26). Gedurende zijn hele studie Technische Bedrijfskunde heeft hij in een studentenhuis in Groningen-Noord gewoond. Afgelopen jaar is hij net als een paar andere vrienden weer verhuisd naar Holwierde. Edwin: “Het leven van de stad om even een borrel te doen, dat mis ik af en toe. De stad heeft dan wel zo’n charme.”

Toch ziet het er niet naar uit dat Boijen in de nabije toekomst een ander huis koopt. “M’n huisprijs stijgt mee met de markt en dat zie ik nu juist als een voordeel. Tegelijkertijd verandert je leefstijl ook. Sinds ik ben gaan werken, ga ik steeds minder uit. Je draagt in de loop van de tijd steeds meer verantwoordelijkheid voor je leven.”

Groningse makelaar Jacco van der Houwen (42) ziet geen positieve trend met de trek naar het platteland. “ik doe steeds vaker bezichtigingen in Groningse dorpen met jonge kopers. Vandaag was ik bijvoorbeeld in Hoogezand. Jonge kopers zitten gevangen in hun keuze. Het kan zijn dat de huizenprijzen op het platteland stijgen, maar die dalen het straks ook het snelst.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.