De beste sporter aller tijden?

par Johan Bos

De beste sporter aller tijden?

De beste sporter aller tijden?

Johan Bos
29 januari 2018
Roger Federer wint in Melbourne zijn twintigste Grandslamtitel

Op zondag 28 januari heeft Roger Federer in het snikhete Melbourne zijn 20e Grandslamtitel gewonnen. In de finale versloeg de Zwitserse nummer twee van de wereld de Kroaat Marin Cilic in 5 sets (6-2, 6-7, 6-3, 3-6, 6-1).

Aan de topprestaties van Federer lijken maar geen einde te komen. Al vijftien jaar lang staat hij aan de top van het mondiale tennis. Het leek er even op dat na het winnen van Wimbleden in 2012 de koek op was, maar vorig jaar leefde Federer weer op. In 2017 won hij titels op zowel de Australian Open als op het gras van Wimbledon.

En ook 2018 kon voor de Zwitser niet beter beginnen. Tot aan de finale van het eerste Grandslamtoernooi van het jaar verloor hij geen set. De meeste weerstand kreeg Federer van de andere finalist Cilic, die hem nog twee sets af wist te snoepen. Toch was Federer gedurende de finale de bovenliggende partij en was het vrij snel duidelijk dat hij zijn 20e titel zou gaan winnen. Op 36-jarige leeftijd, met temperaturen oplopend tot 40 graden, bleek Federer opvallend genoeg de fitste te zijn.

De winst op de Australian Open is een van de vele titels die Federer heeft gewonnen tijdens zijn imposante carrière. Al vijftien jaar lang acteert de Zwitser op het allerhoogste niveau en wordt hij inmiddels door veel tennisvolgers de ‘beste tennisser aller tijden’ genoemd.

De prestaties van Federer zijn nog indrukwekkender als je kijkt naar het tijdperk waarin hij tennist. Al jarenlang domineren de ‘Big Four’ (Federer, Nadal, Djokovic en Murray) de tenniswereld. Die vier zijn van bijzonder hoog niveau en steken met kop en schouders boven de rest uit; vrijwel alle Grandslams van de afgelopen jaren zijn gewonnen door één van hen. Des te bijzonderder zijn de prestaties van Federer, die met een dergelijke concurrentie alsnog zoveel Grandslamtitels heeft weten te winnen.

Ook de titel van ‘beste sporter aller tijden’ wordt vaak aan hem gelinkt. Het is alleen lastig om de prestaties van Federer te vergelijken met topprestaties uit andere sporten. Mensen als Tiger Woods, Lionel Messi, Eddy Mercx, Phil Taylor, hebben ook jarenlange dominantie vertoont in hun disciplines. Toch wordt Federer vaker gezien als ‘beste sporter’, waar de anderen vooral als ‘beste golfer, beste wielrenner of beste voetballer’ worden bestempeld.

Roger Federer is niet alleen een tennisser, hij is ook een merk geworden. Niet alleen is hij al jarenlang dominant in de tenniswereld, maar ook zijn persoonlijkheid draagt bij aan zijn populariteit. Hij is altijd sportief tegenover zijn concurrenten, zeurt zelden tegen scheidsrechters en zijn gedrag buiten de tennisbaan is onberispelijk. De Zwitser is erg actief in het ondersteunen en opzetten van goede doelen.

Maar het meest tekenende van Federer is het fanatisme waarmee hij nog steeds op de baan staat. Na twintig Grandslamtitels zou je denken dat een toernooi winnen onderhand normaal is. Toch nam Federer zeer geëmotioneerd de beker in ontvangst, omdat hij besefte hoe bijzonder het is wat hij presteert.

Laten we daarom allen hopen dat we nog een aantal jaar van ‘de beste sporter aller tijden’ kunnen genieten.