Retourtje Londen: ook na de Brexit?

GRONINGEN – Door de Brexit gelden de vergunningen binnen de EU niet meer voor Britse vliegtuigen. Als daar geen nieuwe afspraken voor komen, is er een probleem. Britse vliegtuigen kunnen dan niet meer landen op Groningen Airport Eelde. Vanaf de luchthaven vertrekken achttien vliegtuigen per week naar het Britse London Southend. Welke gevolgen zal de Brexit hebben voor de Groningse luchthaven?

Volgens Bowy Odink, commercieel manager van Groningen Airport Eelde, zal het allemaal wel meevallen: ‘’Het is nog niet duidelijk wat er allemaal gaat gebeuren. Later zal pas blijken wat de operationele problemen zullen zijn. Wel zijn er een aantal scenario’s uitgewerkt waar we goed over geïnformeerd worden. Wij zijn zeker niet onvoorbereid’’.

Odink denkt niet dat het snel zal gebeuren dat Britse vliegtuigen niet meer mogen landen in de EU: ‘’Er vliegen per dag naar schatting zo’n 100.000 Britten naar Nederland. Ik zie dit niet zo snel veranderen. Ze roepen dit nu om de Brexit-onderhandelingen te bekrachtigen’’.

Odink doelt op de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Tijdens een forum in het Duitse Freiburg zei Juncker dat de Britten niet goed weten wat hen te wachten staat. ‘’Neem het vliegverkeer. Als alles mis gaat, kan geen Brits vliegtuig meer landen op het Europese vasteland. Dat weten de mensen niet. Dat had men hen vooraf moeten vertellen’’, aldus Juncker.

Het reisbureau D-reizen Groningen merkt nog geen verschil in het aantal boekingen van en naar Groot-Brittannië. ’’Het aantal aanvragen blijft nog onveranderd. Ik heb nog niet het idee dat het bij ons een rol speelt. Wellicht gaat er wetgevingstechnisch wat veranderen, maar we hebben daar nu op winkelniveau nog niks mee te maken. Zodra er iets gaat veranderen, wordt er vanuit de luchtvaartmaatschappij of vanuit ons hoofdkantoor gecommuniceerd richting ons. Op dit moment is het niet iets waar wij mee bezig zijn vanuit reisbureaus”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.