Voorgelezen worden door Tjibbe Veldkamp

Groningen zet zich schrap voor de Kinderboekenweek

GRONINGEN – Na de uitreiking van de Gouden Griffel, de prijs voor het beste Nederlandstalige kinderboek, gaat de 64e editie van de Kinderboekenweek morgen van start. Boekhandels in Groningen organiseren daarom speciale activiteiten voor de jonge lezer.

De Kleine Kapitein is de enige boekhandel in Groningen die volledig gericht is op kinderboeken. Zij organiseren samen met nabijgelegen winkels een speurtocht rondom het thema van de Kinderboekenweek: vriendschap. Door de hele straat zijn letters verstopt die samen het woord ‘vriendschap’ vormen. Een speurtocht leidt kinderen langs de elf letters. Ook de etalage van de winkel voldoet aan het thema. Achter de ruit staan boeken van Mies van Hout. Ook in haar boeken is vriendschap een veel voorkomend thema. Verkoper Karin Nijland (51): “Het is elk jaar weer een feest”.

Etalage van kinderboekenwinkel De Kleine Kapitein.

Ook de boekhandel op de grote markt, Van der Velde, organiseert deze week activiteiten. Naast een speurtocht heeft de boekhandel voor de jonge kinderen een speciale gast geregeld. Tjibbe Veldkamp zal deze week het jonge publiek – tussen de 3 en 7 jaar – voorlezen uit zijn nieuwe boek “Agent en Boef: Lol in de lucht”. Verkoper Alena Blonk (44): “We merken dat onze winkel normaal gesproken vooral tieners aantrekt. Het is leuk om ook eens een jonger publiek aan te spreken”.

Nederlanders zijn de afgelopen jaren minder gaan lezen, zo blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Nijland merkt echter geen afname in het enthousiasme onder kinderen. “Klasgenootjes steken elkaar aan om nieuwe boeken te lezen tijdens boekbesprekingen die worden gehouden op school. Kinderen zijn nog altijd even blij met een nieuw boek.” Op de vraag welk kinderboek het populairst is onder kinderen antwoorden Nijland en Blonk eenduidig, dat is “De boomhut” van Ronald Tolman.

Volgens Blonk zijn er echter wel minder tienerjongens in de boekenwinkel te vinden in vergelijking met eerdere jaren. Zij geeft daar een duidelijke reden voor: “Voor tienerjongens is er nou eenmaal niet zoveel keus tegenwoordig. Als een jongen van die leeftijd niet van onderwerpen als fantasie of romantiek houdt dan blijft er weinig over”.

Het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar is “De eilandenruzie”, geschreven door Jozua Douglas. Vanaf een besteding van 10 euro aan kinderboeken krijg je dit boek cadeau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.