Gelkingestraat schrijft geschiedenis met opening Entensgang

GRONINGEN – De Gelkingestraat is weer een nieuwe historische naam rijker: de Entensgang is op 24 september officieel geopend door wethouder Joost van Keulen. Alle zeven gangetjes van de Gelkingestraat dragen nu een naam, waarvan sommige ook een historische oorsprong hebben.

De voorheen naamloze Entensgang is vernoemd naar officier Bernard Entens. In 2017 werd in zijn pand aan de Herestraat een plafondschildering ontdekt. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum heeft de schildering in bezit en zal deze over een enkele tijd tentoonstellen.

Maar de Entensgang is niet de enige gang in de Gelkingestraat, de straat heeft nog zeven andere ‘gangetjes’: de Willem Lodewijk Passage, de Donkersgang, het Hoogstraatje, de Entensgang, de Sieboldsgang, het Munsterstraatje en de Bentelaarsgang.

De Gelkingestraat heeft een grote historische waarde. Vele gangetjes, inclusief de Gelkingestraat zelf, zijn vernoemd naar historische personen. Volgens Sanne Meijer, projectmanager van De Verhalen van Groningen, is het belangrijk om straatnamen te vernoemen naar historische figuren: “Het maakt de geschiedenis meer tastbaar voor inwoners”.

Meijer ziet dat er ook steeds meer aandacht komt voor het vernoemen van straten naar historische figuren: “In het nieuws wordt veel gesproken over het domineren van namen van mannen. Slechts 1 op de 10 straatnamen zijn vernoemd naar vrouwen. Andere figuren hebben een slechte geschiedenis waardoor de straatnaam ook in opspraak komt”. Door de straten historische namen te geven, wordt men zich wel bewust van de geschiedenis: “En dat is belangrijk”.

Nieuwsgierig naar de geschiedenis van de Gelkingestraat en zijn gangetjes? Bekijk de interactieve kaart hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.