Noord-Nederlandse vrouwen mogen meer de techniek in.

GRONINGEN – Aankomende donderdag krijgt Mariëtte Hamer, voorzitter van de sociaal-economische raad (SER), bezoek van een groep vrouwen uit Groningen, Friesland en Drenthe. De groep vraagt aandacht voor kansrijke beroepen en de terugkeer van vrouwenvakscholen. De vrouwen uit de groep hebben veelal technische beroepen.

De werkgelegenheid voor vrouwen in Noord-Nederland is schaarser dan in de rest van het land. Vrouwen in Noord-Nederland zouden betere baankansen hebben als zij technisch opgeleid worden. Dit meldt de bestuurder van de Federale Nederlandse Vak, Ina von Pickartz. De Groningse studenten Arianne Meijer (25) en Andrej Sarnatskiy (24) werden gevraagd om hun mening te geven over het ontbreken van vrouwen in de technische sector.

Meijer, in bezit van de universitaire bachelors Informatica en Kunstmatige Intelligentie, zag tijdens haar bachelor maar weinig vrouwelijke Informatica studenten. Sarnatskiy, ondertussen master student Natuurkunde, herkent zich hierin: “Ik denk dat er hooguit 5 vrouwen Natuurkunde studeerden tijdens mijn bachelorperiode”.

Teleurstellend, vindt Meijer, want volgens haar zouden de kwaliteiten van vrouwen goed kunnen passen in de technische sector. Volgens Meijer wordt het tijd dat vrouwen zich meer laten zien op de technische werkvloer. “Gemengde teams werken vaak beter dan teams met alleen maar mannen. Vrouwen zijn vaak creatief in het zoeken naar oplossingen en dat kan heel handig zijn in een technische opleiding”.

Ook Sarnatskiy denkt dat vrouwen het zeker in zich hebben om een technische opleiding tot een goed einde te brengen. Hij geeft aan dat er zo weinig vrouwen in de techniek te vinden zijn omdat hun interesse hierin niet van jongs af aan wordt gevoed. “Heel zwart-wit gezegd worden mannen nog steeds opgevoed als klusjesmannen en vrouwen als princesjes”.

Sarnatskiy denkt dat campagnes vanuit de overheid tot positieve resultaten kunnen leiden. “In eerste instantie is het de verantwoordelijkheid van ouders om hun dochters verstand van techniek bij te brengen. Maar ik denk dat het goed is als de overheid ook een rol hierin gaat spelen”. Meijer sluit zich hier bij aan: “Het forceren van een 50/50-verhouding werkt niet. Wel zou het goed zijn om campagne te voeren waardoor meer vrouwen worden aangetrokken tot technische beroepen”.

Wel kiezen vrouwen meer voor technische opleidingen in vergelijking met eerder. Uit een onderzoek dat het CBS in april publiceerde bleek dat het aantal meisjes dat na het VWO kiest voor een technische opleiding is gestegen van 6% in 2006/2007 naar 28% in 2017/2018.

 

 

De meest voorkomende beroepen onder mannen en vrouwen in Nederland.

Bron foto: https://loonwijzer.nl/images/meestvoorkomendeberoepen.jpg/view

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.