”De beste billen van Groningen”

De dagen worden korter, dikke truien worden uit de kast getrokken, de chocolademelk voor de kachel wordt aantrekkelijker dan het koude biertje op het terras. Kortom: de winter komt er aan. En bij de Hollandse winter hoort: schaatsen.

De Nederlandse topschaatsers zijn al de hele zomer in training en de schaatsenploegen worden weer gevormd. Het Groningse schaatsteam IKO heeft olympische kampioenen Jorien ter Mors en Suzanne Schulting aan zich weten te binden. Maar wat is de populariteit van schaatsen onder Groningers anno 2018?

Ledenaantallen blijven constant

Tijdens de KEI-week was G.S.S.V Tjas vooral te herkennen aan de rode broekjes met de tekst ‘’De beste billen van Groningen’’. Hierdoor heeft de vereniging veel nieuwe aanmeldingen en publiciteit gekregen. Toch ziet voorzitter Donne Post geen groei in het totaal aantal leden. ‘’Na de KEI-week loopt het aantal aanmeldingen weer een beetje af en in november neemt het weer toe doordat de winter het schaatshart van mensen laat kloppen. Dit heeft geen invloed op het totale aantal leden. Dat blijft over de jaren redelijk constant.’’

Pieter Lubbert van Schaatsvereniging Scharlakenhof in Haren vindt het lastig te zeggen of de populariteit van het schaatsen is gegroeid of afgenomen. ‘’Er is voldoende belangstelling voor het schaatsen maar ik weet niet of dat te maken heeft met de prestaties van de Nederlandse schaatsers of door de acties die wij zelf opzetten. Ik merk dat het een populaire sport is. Het is wel lastig om goede trainers en jeugd aan te trekken.’’

Catharina Timmer van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) Groningen sluit zich bij Lubbers aan. ‘’De populariteit is er wel maar een grote stijging in het ledenaantal bij Groninger schaatsverenigingen zien wij niet. Schaatsen is de laatste jaren een elitesport geworden. Het lidmaatschap en de materialen zijn overwegend duur dus de financiën spelen een grote rol.’’

Lastig om jeugd aan te trekken

Het aantrekken van de jeugd is volgens Timmer lastig door de afstanden naar de schaatsbanen. ‘’Voetbal is er in elk dorp maar ijsbanen zitten in een bepaalde regio. Als kinderen het leuk vinden om te schaatsen moeten ze lange reistijden afleggen en ouders hebben daar vaak geen tijd voor. Daardoor is het lastig voor de jeugd om met schaatsen te beginnen of zijn ze gedwongen om te stoppen.’’

Erik Julsing van ijsvereniging Groningen (YVG) merkt wel dat de KNSB er veel aan doet om kinderen in contact te brengen met het schaatsen. ‘’De KNSB steekt veel energie in scholen. Er wordt veel aandacht besteed om het schaatsen onder de aandacht te brengen. Zelf zijn wij als schaatsvereniging aangesloten bij Sporthopper, waardoor kinderen 5x tegen een laag tarief bij ons kunnen schaatsen. Hiervan blijft 10% lid bij de vereniging.’’

Populariteit blijft

De populariteit van schaatsen blijft dus groot door de prestaties van het de Nederlandse schaatsploeg. Ook de strenge winters van de afgelopen jaren waardoor er veel geschaatst kon worden op natuurijs spelen hierbij een rol. Het aantal leden van schaatsverenigingen blijft daarentegen gelijk. Dit is vooral te verklaren aan de verre afstanden die afgelegd moeten worden naar de schaatsbaan en de kosten die bij het uitvoeren van de sport komen kijken. Als je dan toch gaat schaatsen, krijg je wel de beste billen van Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.