Een drankje op tijdens het skiën?

Het aantal Nederlanders dat regelmatig een borreltje drinkt op de piste is hoog. Lekker biertjes drinken tijdens de après ski kan natuurlijk prima. Maar een paar biertjes aan het begin van de middag en daarna nog een aantal afdalingen maken is een no-go. Een ongeluk zit in een klein hoekje en met alcohol in je bloed ben je net als in de auto een gevaar op de weg, of in dit geval de piste.

Over twee weken begint de voorjaarsvakantie voor het noorden van Nederland en het midden en zuiden een week later. Er zullen weer veel Nederlanders vertrekken richting het zuiden. Ieder jaar vertrekken er ongeveer 900.000 naar de sneeuw. Oostenrijk staat al jaren op nummer één van meest bezochte wintersportvakanties onder de Nederlanders. Gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Iedereen vertrekt richting de sneeuw om een week volop te genieten van skiën, après ski en hopelijk veel zon.

Helaas is het niet voor iedereen altijd genieten. Volgens de Zwitserse Raad voor Letselpreventie (BFU) gebeuren er jaarlijks 65.000 ongelukken op de piste. Hoeveel Nederlanders hierbij zitten is niet bekend, maar dat het om een paar honderd gaat is wel een gegeven. Bij meer dan negen op de tien gevallen gaat het om eenzijdige ongevallen. De andere keren vaak door lichamelijke klachten, zoals hartfalen of het hebben van een slechte conditie. Wat wel bekend is van de Nederlanders op wintersport is dat het aantal jongeren tot de leeftijd van 25 jaar veel meer ongelukken maken dan ouderen. Volgens een onderzoek van Multiscope en de ANWB hebben ruim 45 procent van de jongeren die in de laatste vijf jaar op wintersport zijn geweest schade of pech gehad. Bij ouderen was dit slechts 37 procent.

Nederlanders vinden het op wintersport ontzettend belangrijk om aan het eind van de dag de après ski in te duiken. Volgens Expedia drink maar liefst 86% van de Nederlanders wel eens een drankje op de piste en een kwart daarvan drinkt meer dan vijf glazen per dag. De toename in ongelukken op de pistes waarbij er alcohol in het spel is groeit aanzienlijk. Bij meer dan 25% van alle ongelukken is er sprake van een verhoogd alcohol percentage. Hoeveel van de eenzijdige ongelukken hebben iets te maken met het drankgebruik onder jongeren? Zullen ze verstandig genoeg zijn om niet te veel te drinken op de piste en de après ski te starten onder aan en niet op de piste? Zijn er regels wat betreft alcoholgebruik op de piste of niet?

Jaarlijks gaan er veel jongeren op wintersport met studenten-, sport-, of studieverenigingen. Anke, abactis bij de Groningse Studentenroeivereniging Aegir, vertelt dat de wintersport bij hen uitbesteed wordt aan een externe reisorganisatie. “Zij doen de verdere communicatie naar de leden omtrent de details van de vakantie en hoe men zich dient te gedragen.” Volgens haar zal de commissie van de verenging wel toezien op het gedrag van de leden, maar de leden gaan akkoord met de huis- en gedragsregels van de reisorganisatie. Ze zijn er dan ook zelf verantwoordelijk voor om zich hieraan te houden. “Naar mijn weten hebben er tot nog toe niet zulke incidenten plaatsgevonden tijdens onze jaarlijkse wintersport en wij gaan er uiteraard ook van uit dat dit ook dit jaar niet het geval zal zijn.”

Ook Tim ging met zijn verenging op wintersport. Hij was vorig jaar lid van de skicommissie van de studievereniging Isaac Newton uit Enschede. Net als Anke gingen ook zij met een organisatie op reis. In de bus onderweg naar de locatie werd het drankgebruik door de chauffeur in de gaten gehouden, op locatie was iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Dit verliep volgens hem altijd netjes.

De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft tien gouden regels opgesteld om het verkeer op de piste goed te laten verlopen. Wil jij nou goed voorbereid op wintersport gaan? Bekijk hieronder de verkeersregels. Alcohol op de piste is volgens FIS een no-go. Een van de tien regels is dat je rekening moet houden met anderen op de piste en je zo gedragen dat je niemand in gevaar brengt. Wanneer je alcohol op hebt, ben je sneller een gevaar voor anderen dan wanneer je dit niet hebt. Dus zorg ervoor dat je niet te veel op de piste drinkt, maar gewoon aan het eind van de dag zodat je niet meer de piste op hoeft als je een aantal drankjes achter de kiezen hebt.

Bron: FIS

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.