De hippe kerk komt naar Groningen

‘Welcome Home’ prijkt er op de website van de nieuwste geloofsgemeenschap van Groningen. Zondag 3 februari houdt City Life Church (CLC) Groningen haar eerste dienst. Niet in een kerk, maar in de Puddingfabriek. “Grand Theatre op de Grote Markt was helaas nog iets te duur en we konden niet in een buurtcentrum ergens in Paddepoel gaan zitten, we heten niet voor niks City Life”, vertelt medeoprichter Matthijs Spijker.

Vroeger was dat er niet bij, via een contactformulier op de website van je kerk een gebed aanvragen of een nieuwjaarsborrel met kerkgenoten op het Poeleplein. Maar ook een kerk moet mee met haar tijd: nog maar 14%van de Nederlanders gelooft in een christelijke God. Dan is er daarbovenop ook nog de vergrijzing: van de Protestantse en Katholieke kerk is 75% van de aanhang ouder dan veertig en daarvan de helft zestig plus. Volgens Spijker kan juist hier CLC een gat dichten: “Wij begrijpen jongeren en ik denk niet dat er nu een kerk is in Groningen die dat ook doet.”

Hij kwam in 2010 in aanraking met CLC in Den Haag, waar hij les volgde in het geven van dynamische kerkdiensten. Matthijs en zijn vrouw Ester Spijker hakten in in 2017 de knoop door: City Life Church moest naar Groningen komen. De uit Den Haag afkomstige evangelische gemeenschap is inmiddels in tien steden door heel Nederland te vinden. Het draait bij CLC om de community: samen dingen doen. Ook buiten de zondagochtenddienst, netwergroepen en het samen vasten om. Bovendien moeten de preken op zondag echt ergens over gaan. Niet alleen over een oud verhaal van duizend jaar geleden, maar met een boodschap. Matthijs: “Zodat de mensen er niet alleen op zondag iets aan hebben, maar ook in hun dagelijks leven.”

Miranda Klaver, religieantropoloog aan de Vrije Universiteit, zegt eerder tegen het NRC dat er verandering plaatsvindt in het religieuze klimaat van Nederland: kerken in grote steden zijn in opkomst. Volgens haar gaat het om een generatie die zonder de soms verstikkende regens die gepaard gingen met het geloof is opgegroeid. Daardoor is er ruimte voor onbevangenheid. Dit is ook precies de doelgroep van CLC, mensen die het geloof nog niet van thuis uit kennen.

Nieuwe kerken die jongeren aanspreken doen het dus goed, al is Lotte (22) nog niet helemaal overtuigd. Van thuis uit is ze protestants opgevoed, maar ze vindt het lastig om in Groningen een kerk te vinden die aansluit bij haar opvattingen over het geloof. “Ik woon hier nu twee jaar, ben al bij veel diensten geweest en nog steeds heb ik niet het gevoel: Ja, dit is het”, vertelt Lotte. “Kerken moeten snappen dat we uit een eeuwenoud boek lezen. Dat is heel mooi, maar dan moet er wel ruimte zijn voor interpretatie.”

Misschien gaat ze CLC wel een kans geven, maar “eerst zien dan geloven.” Ze weet dat veel nieuwe kerken zich op sociale media heel modern voordoen, terwijl er soms een hele orthodoxe ondertoon zit in de boodschap die kerken hun volgers meegeven.

Of CLC in Groningen aanslaat is afwachten. Aan de inzet van sociale media zal het in ieder geval niet liggen, dat hoort nou eenmaal ook bij een hippe kerk. “Daar steken we veel tijd in, al is mijn vrouw meer van de Instagram hoor”, lacht Spijker.

Het Instagramprofiel van CLC Groningen

https://www.facebook.com/clcgroningen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.