Even helemaal zen in de Universiteitsbibliotheek

Een momentje om tot rust te komen en te reflecteren tijdens het studeren? Sinds vorige week kan het in de Universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen. Daar opende op 18 januari een ‘reflectieruimte’ voor studenten. Wat vinden studenten ervan? En hoe ziet het er eigenlijk uit? We namen de proef op de som.

Een kamer ontworpen voor een moment van reflectie of meditatie om zo stress te verminderen.’ Op die manier omschrijft de Rijksuniversiteit Groningen op haar website een nieuw soort stilteruimte in de UB. Ook op andere locaties zijn deze ruimtes ingericht, waaronder de Linnaeusborg en het Duisenberggebouw.

De reflectieruimtes zijn onderdeel van een pilot van de Rijksuniversiteit om te kijken of studenten er baat bij hebben. Tot juli 2019 zijn ze in ieder geval geopend. Studenten die een ruimte bezoeken wordt via een formulier gevraagd hoe frequent ze dat doen en waarvoor ze de ruimte gebruiken, om te kijken of deze mogelijk een permanente plek verdienen.

De contemplatieruimte in de UB

Nieuw zijn stilteruimtes zoals deze niet. Onder andere voor studenten bij het UMCG en op Zernike zijn er ruimtes om tot rust te komen. Opvallend genoeg was er in de UB, leerwalhalla bij uitstek, nog niet zo’n ruimte. Babette Knauer, werkzaam op de communicatieafdeling van de Bibliotheek, merkt op dat daar behoefte aan was: “De studentenfracties Lijst Calimero en GSB misten een ruimte voor reflectie in de binnenstad. Zij verzochten het College van Bestuur er een te creëren. De UB was natuurlijk de meest logische plek.”

Uiteenlopende reacties

Maar wat vinden studenten er eigenlijk van? Zien ze het nut van de ruimte in? En zouden ze er zelf gebruik van maken? We namen de proef op de som en vroegen een aantal studenten bij de ingang van de UB naar de reflectieruimte. Hoewel niemand nog van het bestaan op de hoogte was, hadden ze er wel een mening over. Luister hieronder naar enkele reacties:

 

 

Tijd dus om zelf de proef op de som te nemen en de reflectieruimte te testen. Weten hoe dat ging? Kijk het filmpje hieronder:

 

 

Qua bezoekersaantallen blijft het echter nog de vraag of de ruimte aanslaat. Knauer zegt dat er op basis van het formulier slechts 3-4 mensen gebruik maken van de ruimte om te mediteren, ontspannen of slapen. Waarschijnlijk moet de ruimte nog door studenten ontdekt worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.