“Met hoge tonen kun je muisjes nadoen”

De trommels, hoepels en lintjes staan klaar in het muziekgebouw van VRIJDAG. Het huis van de amateurkunst in Groningen organiseert vandaag proef-muzieklessen voor peuters. Samen met hun ouders zingen en dansen de jonge kinderen van anderhalf tot vier jaar oud enthousiast mee met vrolijke pianomuziek.

Onder begeleiding van de piano helpen leraressen Nanda Kievit en Joëlle Doll jonge kinderen hun eerste stappen te zetten in de muziekwereld. Kievit legt de kinderen eenvoudig uit wat een piano is: “Met hoge tonen kun je muisjes nadoen en met lage tonen een olifant“. Kievit hoopt de kinderen enthousiast te maken over muziek. “Een leerling van mij is uiteindelijk viool gaan spelen op het conservatorium. Wie weet raken andere kinderen ook geïnspireerd.”

De peuters maken tijdens de proefles kennis met de Suzuki methode. Het doel van de methode is om kinderen op en speelse manier een instrument te leren beheersen. “Kinderen leren niet meteen om noten te lezen en ze hebben geen papiertje voor zich”, legt Doll uit.” Bij deze methode spelen ouders een grote rol in het aanleren van muziek. “Door middel van voordoen en nadoen kun je de kinderen heel veel aanleren”.

Muziek goed voor de ontwikkeling van kinderen

Het sociale aspect in muzieklessen heeft een positief effect op ontwikkeling van kinderen, zo blijkt uit onderzoek. Uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bleek het sociale vermogen van kinderen erop vooruit te gaan als kinderen regelmatig muziekles kregen. Toch geeft het OSEO aan dat muziek geen direct effect heeft op prestaties van kinderen: Muziek verbetert de sociale prestaties indirect omdat het een schoolse activiteit is die zich richt op groepsactiviteit. Andere schoolse groepsactiviteiten zoals sport hebben ook een positief effect op de sociale ontwikkeling.

Bekijk hieronder hoe bij VRIJDAG de peuters samen met hun ouders meedansen op de muziek:

 

 

 

1 thought on ““Met hoge tonen kun je muisjes nadoen””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.