Wat is een voetbaltransfer eigenlijk?

Vorige week werd duidelijk dat Frenkie de Jong Ajax gaat verlaten voor Barcelona. De transfer kost 75 miljoen euro en kan met bonussen oplopen tot 82 miljoen, als dat gebeurt wordt hij na Virgil van Dijk de duurste Nederlandse voetballer ooit. Maar wat is zo’n transfer eigenlijk? Hoe komt het tot stand en wie verdient eraan?

 

Wat is een transfer?

Een transfer betekent in voetbal dat een speler van de ene naar de andere club overgaat. Het staat spelers niet altijd vrij om zomaar van club te wisselen, omdat ze vast zitten aan een contract. Als een speler nog een contract heeft kan hij of zij wel transferen, maar alleen als er een overeenkomst afgesloten wordt tussen de nieuwe en de oude club. Zo’n overeenkomst kost geld.

Als het contract van een speler verlopen is hoeft die transfersom niet meer betaald te worden.

Wie zorgt er voor de transfer?

Transfers worden onderhandeld door een zaakwaarnemer. Volgens de NOS staan er 240 zaakwaarnemers geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, maar in de praktijk zijn dat er veel meer. Zij doen er alles aan om hun voetballers te slijten voor de beste deals. Daarvoor moeten ze eerst voetballers aan zich binden. Naast transfers is dus ook het scouten van jong talent een belangrijk onderdeel van hun baan. Ze doen er alles aan om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van aanstormend talent. Door een voetbalschool op te richten, langs de zijlijn bij amateurclubs te speuren, of online informatie te verzamelen via websites als Transfermarkt en Wyscout. Die websites leggen uitgebreide profielen aan voor voetballers en verzamelen geruchten over mogelijke transfers.

Als ze een speler hebben gevonden, of denken dat een speler een betere deal kan krijgen gaan ze op zoek naar een nieuwe club. Onderhandelen kan op verschillende manieren. Soms wil de oude club een speler liever zelf houden en proberen ze een betere deal op tafel te leggen, zoals bij FC Utrecht-speler Wout Brama gebeurde in 2017. In het geval van Frenkie de Jong werden verschillende clubs tegen elkaar uitgespeeld. Volgens directeur voetbalzaken van Ajax, Marc Overmars, hebben “bijna alle topclubs in Europa met zijn management gesproken.

Hoeveel verdient een transfer?

Over het algemeen wordt de transfer op de volgende manier verdeeld:


Hoeveel een speler waard is hangt van verschillende dingen af. Hoe goed je bent, je leeftijd (kan je nog lang mee?), je huidige salaris, of je man of vrouw bent en een grote achterban op sociale media hebt kunnen allemaal meewegen in het proces.

Transfers worden ook steeds duurder. Volgens onderzoeksbureau CIES kostte een transfer bij een van de grootste voetbalclubs van Europa in 2010 nog gemiddeld 1,4 miljoen. In 2018 was dat vier keer zo veel. Deze stijging komt onder andere omdat voetbalcompetities steeds meer inkomsten krijgen uit tv-rechten, sponsorgelden en merchandising.

Groeiende ongelijkheid?

Positief is deze groei niet. Grote clubs geven veel meer geld uit aan spelers dan ze eraan verdienen, maar dit geld verdienen ze weer terug op andere manieren. Door merchandise bijvoorbeeld, maar ook omdat ze meer wedstrijden winnen met hun betere spelers. Bij kleine clubs is dit omgekeerd: de Nederlandse voetbalmarkt gebruikt transfers als verdienmodel: ze kopen spelers goedkoop in en verkopen ze met winst. Daardoor zijn ze financieel gezond, maar gaat de spelkwaliteit achteruit omdat ze hun beste spelers verkopen. Op deze manier wordt het steeds moeilijker voor kleine clubs om van grote clubs te winnen.

Bron: Elsevier

Al die geldzaken maken Frenkie de Jong in elk geval niet zoveel uit. Zoals hij bij de NOS al zei: “Het is natuurlijk leuk dat je de duurste Nederlander wordt. Maar dat bedrag doet niet veel met me. Voor veel mensen was ik dat bedrag al een paar maanden waard. Maar vooral voor de club en mijn zaakwaarnemer is het leuk. Ik moet zorgen dat ik goed ga voetballen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.