Waar(om) sluiten wereldwinkels in Groningen?

Er verdwijnen steeds meer wereldwinkels in Nederland, meldde NOS vrijdag. Tien jaar geleden waren er 400, tegenwoordig zijn er nog 234. Hoe gaat het met de winkels in Groningen?

“Hier verdwijnen ze vooral uit de veengebieden”, vertelt Albert Hebels, penningmeester van Wereldwinkels Nederland. Volgens hem waren er twintig jaar geleden zo’n 21 winkels, nu zijn er nog dertien over in de provincie. “En die blijven er nog wel even, want ze liggen centraal in hun dorp of in Stad”.

Onderstaand kaartje laat de locatie van huidige wereldwinkels zien.

De Wereldwinkel in Groningen Stad doet het bijvoorbeeld nog goed. “Ons team bestaat uit 30 tot 35 mensen, jongeren en ouderen. Een fifty fifty verdeling”, vertelt een vrijwilliger daar. Zij werkt er inmiddels vijf jaar en heeft in die tijd geen bijzondere veranderingen opgemerkt. “Mensen bezoeken ons nog steeds, vaak speciaal vanwege ons aanbod. Dan zijn ze op zoek naar specifieke producten. En soms brengen ze kinderen mee, bijvoorbeeld omdat ze het belangrijk vinden om de verhalen achter onze producten te vertellen.” Zo was de ‘Sjaal Met Verhaal’, gemaakt door vrouwen in Nepal en Thailand, een periode erg populair.

Sjaal met Verhaal. Fotograaf: Hadassa van de Griend

Of de terugloop van wereldwinkels komt doordat supermarkten steeds meer fair trade producten verkopen? Dat klopt volgens Hebels niet. “Dit idee zit in het hoofd van onze vrijwilligers”, zegt hij. “1/3e van de omzet komt van food-producten, 2/3e van andere producten. Die verhoudingen zijn over de afgelopen jaren gelijkgebleven, ook nu de supermarkten meer fair trade producten zijn gaan verkopen.”

De terugloop van wereldwinkels is ook niet te wijten aan de opkomst van webwinkels. Hebels: “We zijn een cadeauwinkel. Mensen willen vooraf graag weten wat ze cadeau doen, dus komen ze langs om ons aanbod te bekijken.”

Wel wijst hij  twee andere oorzaken aan. “Toen wereldwinkels opkwamen in de jaren ’70, zagen mensen ongelijkheid in de wereld en wilden ze daar wat aan doen. Tegenwoordig is het vooral in kleinere dorpen lastig om jonge energieke mensen te vinden die zich hier voor willen inzetten. Bovendien winkelen mensen liever in de stad.”

Dit laatste zien we volgens Hebels terug bij verschillende soorten winkels. “Dus is de afname van wereldwinkels misschien wel normaal.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.