Een knappe seriemoordenaar

Films en series over de onderwereld, verkrachtingen en moorden zijn populair op streamingdiensten. Series zoals Mocro Maffia en Judas op Videoland of Making a Murderer en Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes op Netflix kunnen rekenen op veel kijkers. Mensen zijn altijd geïnteresseerd geweest in het genre true crime, maar de belangstelling is de afgelopen tijd gegroeid. Wat zijn de negatieve effecten van de populariteit van het genre true crime

Tien jaar geleden waren er nog weinig true crime series of films. Het waren voornamelijk boeken die over ontvoeringen en de onderwereld gingen. Tegenwoordig staan alle streamingdiensten er vol mee. Elke zondagavond kan de zesdelige serie Judas rekenen op een miljoen kijkers en de documentaireserie over Ted Bundy wordt sinds vorige week donderdag gebingewatched door Netflix-kijkers, als we alle reacties op de sociale media moeten geloven. Naast Judas kent Videoland nog twee documentaires over Willem Holleeder en komt er dit jaar nog een speelfilm over Ted Bundy met Zac Efron in de hoofdrol uit. 

Het laatst genoemde kan nu al rekenen op veel kritiek met betrekking tot de verheerlijking van criminaliteit. Opvallend is dat in de film die dit jaar uitkomt over Ted Bundy de hoofdrol gespeeld wordt door Zac Efron. Hij staat vooral bekend om zijn goede looks. Volgens de Washington Post ondervinden Zac Efron en de regisseur van de film, Joe Berlinger, veel kritiek door de trailer die afgelopen vrijdag is gepresenteerd. Volgens critici romantiseren ze seriemoordenaars. Tegen de Washington Post zegt Joe Berlinger het volgende: “Ik denk zeker niet dat we hem verheerlijken omdat hij zijn veroordeling krijgt. Aan het einde blijft hij alleen geïsoleerd achter in de cel. Hij is een man die niet eens, terwijl hij wordt veroordeeld, zijn misdaden kan toegeven.” Maar toch zorgt het optreden van Efron voor ongemak bij critici. Zij vinden de knipoog, het recht in de camera kijken of de vrolijke rockmuziek op de achtergrond net een trailer voor een romantische komedie.

Naast de kritiek op de film kan ook de serie hierop rekenen. De documentaireserie over Ted Bundy zorgt namelijk ook voor verheerlijking van criminaliteit. Netflix gooide gisteren zelfs een oproep naar buiten over de serie. Je moet je als kijker niet verlekkeren aan een seriemoordenaar. Op Twitter verschenen afgelopen dagen tweets over hoe knap Ted Bundy eigenlijk wel niet is. 

De tweet die Netflix US gisteren naar buiten bracht:

Naast het verlekkeren aan een seriemoordenaar zien mensen moordenaars ook als helden. Willem Holleeder is hier een goed voorbeeld van. Mensen zien Willem Holleeder namelijk als een held door televisieoptredens die hij een aantal jaren geleden heeft gemaakt, maar ook door de serie over zijn leven zijn mensen onder de indruk van hem. Holleeder is ineens een bekende Nederlander en wordt niet meer gezien als crimineel. (Bekende) mensen gingen zelfs met hem op de foto om dit vervolgens te verspreiden via de sociale media.

 

Willem Holleeder en Najib Amhali (links) en Lange Frans (rechts)

De nieuwsgierigheid van mensen is een van de redenen voor de populariteit van het genre volgens Jooyoung Lee, professor sociology aan de University of Toronto. Dit liet hij weten aan Global News. Vooral als het gaat om buitengewone gebeurtenissen, zoals een auto-ongeluk. Een tweede reden is volgens hem dat misdaad opwindend lijkt. Het niet weten wat er volgt en het laten choqueren door een onverwachte wending, zijn tactieken die de aandacht van de kijker vasthouden.

Daarnaast geeft het kijken naar echt gebeurde verhalen kijkers het gevoel dat ze deel uitmaken van het verhaal. Kijkers hebben het idee dat ze mee zoeken naar bijvoorbeeld de reden achter een moord of hebben het idee dat ze een beslissing omver kunnen werpen om een persoon vrij te pleiten.

Volgens Lee is het wel belangrijk dat je weet wanneer je moet stoppen met het kijken naar films of series in het genre true crime. Je kunt beter een of twee afleveringen kijken dan acht uur achter elkaar, want dit kan negatieve invloed hebben op je geestelijke gezondheid. Denk dus even twee keer naar voor je de bovengenoemde true crime-series gaat bingewatchen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.