Een jaar langer steuntje in de rug bij aankoop zonnepanelen

Bedrijven en burgers kunnen een jaar langer profiteren van subsidie op zonnepanelen. Dat heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat besloten nadat verschillende instanties de plannen voor een nieuwe regeling per 2020 in twijfel trokken.  

In een brief gericht aan de Tweede Kamer liet Wiebes in juni al weten dat het kabinet van de subsidieregeling af wilde. Er komen steeds meer zonnepanelen bij en daardoor wordt de regeling steeds duurder voor de overheid. “Ik wil oog houden voor een goede balans tussen kosten en de mate van ondersteuning voor lokale initiatieven”, aldus Wiebes.

Het aantal zonnepanelen stijgt elk jaar (zie onderstaande grafiek), mede vanwege de subsidieregeling die nu van toepassing is.In 2018 waren er in Nederland ruim 1 miljoen meer panelen geïnstalleerd vergeleken met 2017.

Toch is het volgens Wiebes ook zonder subsidie mogelijk om alsnog de kosten van zonnepanelen terug te verdienen binnen zeven jaar. Als reden hiervoor geeft hij onder andere de daling van de prijs voor de aanschaf van zonnepanelen en de verbeterde efficiëntie van de panelen.

Met het uitstel komt Wiebes tegemoet aan de verschillende bedrijven en organisaties die zich zorgen maken over de afschaffing en pleiten voor uitstel. Meer dan twintig organisaties, met onder meer de Consumentenbond en de Woonbond, hebben in een open brief aan de minister laten weten niet achter de afschaffing van de subsidie te staan en vragen om uitstel. Volgens hen komt de groei van zonne-energie in gevaar en dat heeft weer effect op het klimaat.

Ook voormalig energieadviseur Jan Dikker is sceptisch over de afschaffing. “In principe snap ik dat de overheid van de subsidie af wil. Het kost de overheid heel veel geld op deze manier. Maar ik zie niet in dat de prijs van zonnepanelen nog verder zal zakken.” Volgens Dikker moeten er eerst maatregelen worden getroffen om er zeker van te zijn dat de aanschafprijzen omlaag gaan om zo de zonnepanelen betaalbaar te houden. “Denk bijvoorbeeld aan het afschaffen van importheffingen.”

Of het aantal Nederlanders dat investeert in zonnepanelen blijft groeien na de afschaffing wordt duidelijk in 2021 wanneer er inderdaad geen subsidie meer verstrekt wordt.

Bekijk onderstaand filmpje voor een uitleg over hoe de afschaffing van de subsidie effect heeft op de kosten van zonnepanelen:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.