mode-in-groningen

Groningen: dé modestad van het Noorden

Sommige steden kun je met één woord beschrijven. Voor New York is dat ‘presteren’, voor Parijs ‘liefde’ en voor Milaan ‘mode’. Wat mij betreft past naast ‘studeren’,  ‘mode’ ook helemaal bij Groningen. Groningen is dé modestad van het Noorden!

Trends die in andere grote steden van Nederland te vinden zijn, maken vliegensvlug hun intrede in het Groningse modebeeld. Maar wat vinden de Groningers zelf van de mode op straat? En is Groningen echt dé modestad van het Noorden? Ik ging eropuit om de streetstyle van Groningen vast te leggen en aan mensen op straat te vragen hoe zij de mode in Groningen omschrijven.

mode-in-groningen
‘’Meiden dragen veel flared broeken, panterprints, teddyjassen, boyfriend-jeans en Dr.Martens. […] Je ziet ook dat sieraden belangrijker worden en meiden meer gaatjes in hun oren hebben. […] Jongens dragen veel longsleeves, Woolrich jassen en Tommy Hilfiger shirts. En een witte H&M trui!’’
mode-in-groningen
‘’Groningen is hipster. Er wordt veel vintage en tweedehandskleding gedragen.’’
mode-in-groningen
‘’Je ziet een groot verschil tussen Nederlandse en internationale studenten. Nederlandse meiden dragen flared broeken, panterprints en hebben hun haar opgestoken met een clipje. Internationale studenten gaan meer voor comfortabel want het moet makkelijk zijn om in te fietsen.’’
mode-in-groningen
‘’Je ziet steeds meer dat mensen een eigen stijl krijgen. Ook veel meer vintage. Je ziet dat daar meer winkels voor komen. Ik vind de stijl steeds leuker worden.’’
mode-in-groningen
‘’Het mag uitdagend. Vooral studenten durven meer. Je ziet veel printjes, kleur en het mag lekker oversized. Ik kom zelf uit Leeuwarden en daar is het modebeeld wat braver.’’
mode-in-groningen
‘’Groningen is hipper dan andere steden in het Noorden. Groningers durven wat meer. Het mag opvallend met felle kleuren en prints. Ik maak zelf vooral statements met een jas en schoenen. Dat zie ik veel. Dat er met één item een statement wordt gemaakt.’’
mode-in-groningen
‘’Hip. We lopen wel iets achter Amsterdam aan. Je ziet wel dat mensen echt mee doen met de mode. Het is gedurfd. Qua schoenen zien we bij de vrouwen vooral Dr.Martens, sneakers van Vans en Fila in 90’s style en de Western cowboylaarsjes komen weer op. Bij de mannen zien we ook Dr.Martens, maar ze kiezen wel vaak voor simpel en wat lekker loopt. Daarin zijn ze niet vooruitstrevend maar een beetje basic.’’
mode-in-groningen
‘’Je ziet een verschil tussen internationale studenten en studenten die bij een vereniging zitten. Verenigingslui hebben vaker jasje dasje en dragen overhemden. Internationals hebben een andere stijl. […] De UB is een modeshow. Jonge mensen doen hun best om zich goed te kleden.’’
mode-in-groningen
”Er wordt veel meegegaan met wat er in de winkel is op het moment. Het aanbod van winkels draagt er aan bij dat het wat spannender wordt. Maar, het mag van mij nog wel meer uitgesproken. Bepaalde kledingstijlen vloeien wat meer in elkaar ten opzichte van 10 jaar geleden. Kak en alto komen wat meer naar elkaar toe. Het mag wat mij betreft nog wel wat minder veilig. Hoewel het zeker al wel leuk is dat men steeds meer uitprobeert.”
mode-in-groningen
”Je ziet dat mensen meer een eigen stijl krijgen en dat vind ik leuk. Mensen durven meer. Het is in om je eigen stijl te maken en te verzinnen. Om zelf iets te bedenken.”
mode-in-groningen
”De stijl van Groningen vind ik uniek. Het is al veel verder dan in Duitsland waar ik vandaan kom. Daar loopt het echt op voor. Als ik hier iets koop dan snappen ze daar in Duitsland helemaal niks van, totdat ze het een paar maanden later zelf ook gaan dragen. De mode is hier ook wel heel chill. Je ziet er leuk uit maar je bent niet helemaal dressed-up.”

Als we kijken naar het modebeeld van Groningen is het volgens de mensen op straat duidelijk: Groningen mag er wezen als dé modestad van het Noorden. De stijl in Groningen is uniek, uiteenlopend en eigen. Wel zijn er twee trends op te merken als je naar het straatbeeld kijkt: de studentenstijl en de vintagestijl. Vooral Nederlandse studenten lopen mee met bredere trends die je in het gehele Nederlandse straatbeeld tegenkomt zoals de flared broek, de zachte teddyjassen en Dr.Martens. De vintage stijl kenmerkt zich door een variërende stijl waarbij alles kan. Je wordt niet raar aangekeken en het wordt juist tof gevonden om een eigen stijl te creëren.

Groningen mag zich volgens mij met recht dé modestad van het Noorden noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.