Haaksbergen versus Noordlaren: de strijd om het dikste ijs

Haaksbergen of Noordlaren: bijna elk jaar strijden deze twee dorpen om de eerste marathon op natuurijs. Vorige week was in Haaksbergen het ijs als eerste dik genoeg. Waarom zijn het juiste deze twee plaatsen? 

Bij de eerste vrieskou van het schaatsseizoen staan tientallen vrijwilligers van schaatsverenigingen IJSCH in Haaksbergen en De Hondsrug in Noordlaren klaar: de eerste schaatsmarathon op natuurijs, ijs dat door lage buitentemperaturen ontstaat, wordt een mogelijkheid. Als de vrieskou aanhoudt ontstaat een officieuze wedstrijd, die breed wordt uitgemeten in de landelijke pers: degene die het eerst de minimaal vereiste drie centimeter meet mag de marathon organiseren.

De afgelopen jaren ging die winst bijna altijd naar de Groningers of de Twentenaren. Slechts een enkele keer wist een andere schaatsbaan hen af te troeven, zoals in de interactieve tijdlijn hieronder goed te zien is:

Hulptroepen

Wouter Otten is als voorzitter van de speciale werkgroep EMON (Eerste Marathon Op Natuurijs) van IJSCH nauw betrokken bij de kwestie. Volgens hem zijn er meerdere redenen die meespelen dat de primeur vaak naar hen of de Groningers gaat: “Bij ons in Haaksbergen hebben we allereerst een geweldig team van tientallen vrijwilligers. Zodra het begint te vriezen staan zij voortdurend klaar om de baan te onderhouden en de voorbereidingen voor een eventuele marathon te treffen. Voor Noordlaren geldt hetzelfde.”

Aan hulptroepen is bij de ijsvereniging geen gebrek, zo benadrukt Otten: “Wij hoeven nooit een oproep te plaatsen voor nieuwe vrijwilligers. Onder andere dankzij de landelijke aandacht melden zich automatisch mensen aan. Iedereen wil helpen.”

Maar dat is niet het enige volgens de geboren Fries. Ook de ligging van Haaksbergen en Noordlaren speelt een rol, zegt hij. De twee plaatsen liggen oostelijk en hebben een landklimaat. Dat zorgt voor koelere temperaturen dan elders in het land. “Aan zee zal het een stuk lastiger worden,” zegt Otten. De kaart hieronder laat dat goed zien:

Rode markeringen geven Noordlaren (boven) en Haaksbergen aan Bron: KNMI

Moeder Natuur

Otten stelt ten slotte dat de schaatsbaan zelf belangrijk is: “We hebben in Haaksbergen echt een unieke schaatsbaan. Eigenlijk is het een skeelerbaan waar we vervolgens eenmalig water op gooien. Daardoor is het ijs perfect glad zonder onregelmatigheden.” In Noordlaren gaat dat anders, zegt hij: “Daar spuiten ze laagje voor laagje water op een grasbaan, met wakken als gevolg. Voordeel is daar wel dat het op die manier sneller bevriest.”

Dat de marathonschaatsers vorige week uiteindelijk voor het eerst over de baan in Haaksbergen gleden, wijt Otten aan een nieuwe innovatie. Samen met de andere leden van EMON regelden ze zonneschermen die het ijs moesten beschermen: “En die hadden ze in Noordlaren niet.”

Vreugde bij Twentenaren, teleurstelling bij de Groningers. Maar haatgevoelens á la Feyenoord-Ajax? Daar is volgens Otten absoluut geen sprake van: “De verstandhouding tussen ons is juist heel goed. We komen regelmatig samen met de KNSB om te overleggen over de marathons. Natuurlijk zijn we teleurgesteld als de ander eerder is, maar dat is meer vanwege het harde werk dat niet beloond wordt. Het is gewoon een hele vriendelijke rivaliteit. Bovendien heeft Moeder Natuur natuurlijk het laatste woord. Daar kan niemand iets aan veranderen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.