Schaarste aan springpaarden: “Een goed paard vind je in de massa”

Springbondscoach Rob Ehrens luidde vanochtend de noodklok in de Telegraaf: er zijn te weinig goede springpaarden om te voldoen aan de enorme vraag. Door de geringe aanwas van nieuwe paarden en het grote aanbod vijfsterrenconcoursen nemen ruiters en hun paarden nog amper rust. Met veel blessureleed tot gevolg, meent Ehrens.

Ehrens uitte zijn zorgen naar aanleiding van het grote paardensportevenement Jumping Amsterdam, dat afgelopen weekend plaatsvond. “De schaarste speelt al jaren”, reageert paardenhandelaar Koos Hilbolling van Hilbolling Sportpaarden. Door de crisis enkele jaren geleden ontstond er minder vraag naar sportpaarden, waardoor minder merries door tophengsten werden gedekt. “Daardoor zijn er op het moment minder topspringpaarden. Een goed paard vind je in de massa, die massa zijn we nu kwijt”.

Paardensportindustrie

“Door de enorme kwantiteit van vijfsterrenconcoursen momenteel is de sport een soort industrie geworden”, meent Ehrens. Woordvoerder Charlotte Gunnik van KNHS geeft toe dat het aantal wedstrijden de afgelopen jaren is toegenomen. “Wij herkennen ons in deze trend”, aldus Gunnik.”Paardensport in Nederland zit in de lift”. Ook uit cijfers van het Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) blijkt ook dat het aantal concoursen de afgelopen jaren toegenomen is: ten opzichte van 2012 is het aantal paardensportevenementen in 2017 met meer dan 16 procent gestegen.

Ook Hilbolling beaamt dat het aanbod van vijfsterrenconcoursen erg groot is: “Die kan je bijna elke week rijden”. Dat veel ruiters toch elke keer deelnemen aan de concoursen, kan hij wel begrijpen: “Je bent natuurlijk niet verplicht om ze te rijden. Maar als je een goed paard hebt en er is een wedstrijd waar je goed kan verdienen, dan is het prijzengeld wel aantrekkelijk.”

Wereldwijd probleem

De vraag naar springpaarden is dan ook erg groot bij de handelaar. En dat geldt niet alleen voor Hilbolling Sportpaarden, over het algemeen is er in de springpaardenhandel veel meer vraag dan aanbod. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld kampen topruiters met schaarste. Daardoor is er levendige handel ontstaan in springpaarden: “Veel paarden worden al op zeer jonge leeftijd aan het buitenland verkocht”, aldus Hilbolling. Daardoor ontstaat er weer een tekort aan springpaarden in Nederland.

De oplossing ligt volgens Hilbolling in het investeren in de paarden: “We hebben mensen nodig die goede paarden inkopen, deze vervolgens bij een goede ruiter plaatsen en de eerstkomende jaren niet doorverkopen, zodat ze goed getraind kunnen worden. Daar moet je de tijd voor nemen.”

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.