FlixBus kleurt Nederland groen

De groene bussen van FlixBus zien we steeds vaker voorbij rijden, zo ook in Nederland. Het bedrijf was in 2018 met 45 miljoen passagiers het grootste busbedrijf van Europa. Wat is de succesformule van FlixBus? 

FlixBus heeft meer dan 2000 bestemmingen in 28 landen. Sinds 2015 is de busmaatschappij ook in Nederland te vinden. Nederland heeft FlixBus 31 opstapplaatsen en kan er binnenkort nog een aantal bij verwachten, zoals Schiphol. Naast grote steden als Amsterdam en Rotterdam zijn er ook opstapplaatsen in kleine steden als Wieringerwerf en Den Oever. Om het verschil aan te geven: vanaf Amsterdam zijn er 183 verbindingen en vanaf Wieringerwerf 6 verbindingen.

“We bieden miljoenen reizigers de mogelijkheid om voor weinig geld de wereld te ontdekken,” is volgens de busmaatschappij een van de redenen waarom het bedrijf zo goed loopt. Daarnaast beschikken de bussen over comfort en bieden ze een duurzaam alternatief voor individueel vervoer. Het succes hebben ze volgens zichzelf ook te danken aan de digitalisering van een traditioneel vervoersmiddel. Dit doen ze onder andere door wifi en stopcontacten in de bussen en de FlixBus-app waarin tickets geboekt kunnen worden en alle informatie van de reis kan terugvinden.

“Het is makkelijk, goedkoop, relaxed en een stuk sneller dan de trein om mijn traject,” aldus Annet (53). Zij maakt regelmatig gebruik van FlixBus omdat ze reizen met de trein maar niets vindt. Annet weet nog dat ze voor het eerst met FlixBus richting Groningen ging. “De kaartjes waren toen maar 1 of 2 euro, dat kon ik natuurlijk niet laten liggen.” Door deze lage prijzen was het natuurlijk interessant om te reizen met FlixBus, ook nu het iets duurder is dan in het begin blijft ze er gebruik van maken. Bridget (22) is het daar mee eens. Voor haar was er een directe aansluiting van Hengelo naar Groningen voor 8 euro. “Het is goedkoper dan een treinreis, zelfs met 40 procent korting.” Naast dat het goedkoop is, zijn de voorzieningen in de bus ook iets waardoor ze graag met de bus reist. Veel ruimte, wifi en stopcontacten zijn pluspunten om haar reis aangenamer te maken.

“Je hoeft niets te regelen, je stapt in en wordt gewoon afgezet op de bestemming waar je moet zijn.” Dit is volgens Marte (21) een van de redenen waarom ze op korte afstanden liever met de FlixBus gaat dan met een andere vervoerder. Ze ging laatst met een groep vriendinnen richting Bremen vanaf Groningen. “ Als je met een andere vervoerder zou gaan, dan zou je veel meer betalen en ook langer onder weg zijn.” 

Toch zijn er wel een aantal redenen waarom niet iedereen altijd voor FlixBus kiest. Bridget baalt er van dat FlixBus van Hengelo naar Groningen nu via Duitsland gaat. Hierdoor is er een uur reistijd bovenop gekomen. “Als dit ooit weer veranderd ga ik zeker weer met Flixbus, want voor 8 euro krijg je veel meer terug dan met de trein!” De korte afstanden zijn volgens Marte wel te doen met FlixBus, maar naar Kopenhagen vanaf Groningen is voor haar te ver met de bus. “Je moet door ontzettend veel steden, waardoor het ontzettend lang kan duren en het vliegtuig pakken dan misschien een betere optie is.”

Dat er een stijgende lijn zit in het aantal passagiers en dat ze ook dit jaar weer gaan uitbreiden in Nederland en de rest van Europa zal een gevolg zijn van het goedkope reizen en comfort in de bussen. Dit wordt zowel door FlixBus als de passagiers gezien als de succesformule.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.