“Het geeft wel enige fleur aan het geheel”: een dubbele achternaam voor je kind

Als het aan de Tweede Kamer ligt mogen kinderen straks zowel de familienaam van hun vader als van hun moeder krijgen. De motie van D66-kamerleden Vera Bergkamp en Maarten Groothuizen werd dinsdag aangenomen. Initiatiefneemster Laura Kraak is blij met het resultaat: “Een kind komt van twee mensen. Het is dan wel zo gelijkwaardig dat een kind ook beide achternamen aan mag nemen”.

Eerst konden ouders kiezen welke achternaam hun kind zou krijgen; die van de vader of die van de moeder. “In negentig procent van de gevallen krijgt het kind dan de achternaam van de vader”, meent Kraak. “Het is bijna vanzelfsprekend dat kinderen de achternaam van hun vader krijgen, maar ik vind dat niet. Je moest voorheen als ouder een keuze maken, en straks hoeft dat dan niet meer”.

De motie die dinsdag is aangenomen is ontstaan na een petitie van Kraak, dat ondertussen al meer dan 10.000 keer ondertekend is. “Het naamrecht in Nederland is toe aan vernieuwing. Net als in andere Europese landen zou de mogelijkheid moeten bestaan om een kind de achternaam van beide ouders te geven”, staat in de petitie.

Een unieke naam

Voor Monique Siemersma komt de aangenomen motie een aantal jaren te laat. Ze had haar dochters liever een dubbele achternaam gegeven: “Hun vader heeft nogal een moeilijke achternaam, en ik heb het idee dat ze daardoor minder snel aangenomen worden. Gelukkig hebben ze nu een baan, maar ik denk dat het makkelijker was gegaan als ze zowel zijn als mijn achternaam hadden”. Als de motie met terugwerkende kracht gaat werken, nemen de dochters van Siemersma alsnog een dubbele achternaam.

Ook Mandy Garcia heeft nagedacht over een dubbele achternaam voor haar kinderen: “Als mijn kinderen nu geboren zouden worden, en we zouden de keuze hebben, dan zouden we er serieus over nadenken”. In Spanje, waar haar man vandaan komt, is het wel gebruikelijk dat kinderen een dubbele achternaam krijgen. Haar kinderen hebben daarom in hun Spaanse paspoort de achternaam van hun moeder en hun vader, maar in hun Nederlandse paspoort hebben haar kinderen de dubbele achternaam van hun vader. “Dat is wel opvallend”. Hoewel Garcia het nu prima vindt zoals het is, vindt ze het wel fijn dat de motie aangenomen is: “Een kind krijgt natuurlijk ook iets van vader én iets van moeder, en is daarmee zelf weer uniek. Dat zie je dan ook in de naamgeving terug”.

Ook in Groningen wordt positief gereageerd op het voorstel: “Het geeft wel enige fleur aan het geheel”. Beluister onderstaand fragment voor de reacties:

 

Niet nieuw

De vraag naar een dubbele achternaam is echter niet nieuw: in 2009 werd er ook al onderzoek gedaan naar de dubbele achternamen. Het rapport ‘liberalisering van naamrecht’ ligt ondertussen al bijna 10 jaar op de plank. Toen hier vorig jaar kamervragen over werden gesteld, benoemde minister Dekker van rechtsbescherming dat hij geen urgentie zag in het toestaan van een dubbele achternaam. “In de maatschappij is vooralsnog geen consensus waarneembaar over de vraag of de mogelijkheid van de dubbele naam in Nederland moet worden ingevoerd. Het heeft daarom mijn voorkeur om het Nederlandse systeem van het dragen van de geslachtsnaam van één van de ouders te handhaven”, schrijft hij.

Ook begin 2019 voelde Dekker nog niks voor het plan. De administratieve rompslomp weegt volgens hem niet op tegen het maatschappelijk belang. “Er zijn belangrijkere zaken aan de orde”, meende hij vorige week. Toch is de motie dinsdag aangenomen door de Tweede Kamer. Het kabinet verwacht in 2019 met een wetsvoorstel te komen. “Vera Bergkamp gaat Dekker hopelijk een beetje achter de broek aan zitten, zodat de wet er snel komt”, zegt Kraak. Ze hoopt dat de wet met terugwerkende kracht gaat werken, zodat ze haar kind ook een dubbele achternaam kan geven: “Anders gaan we daar gewoon weer voor strijden”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.