Einde verhaal voor de boekendames: UMCG sluit patiëntenbieb

Voor de nieuwste Grunberg, Pfeijffer of Dan Brown kunnen patiënten van het UMCG niet langer even naar de bieb in het ziekenhuis lopen. De bekende patiëntenbibliotheek sluit er na 98 jaar de deuren. Daarmee verdwijnt de laatste bibliotheek van de Nederlandse universitaire ziekenhuizen. 

“Het is allemaal ontzettend snel gegaan”, vertelt vrijwilligster Sita Drenth. Begin januari kreeg ze te horen dat de bibliotheek per begin maart volledig leeg moet zijn. Dan opent lingeriezaak Livera er een nieuwe winkel, zo hebben de vrijwilligers vernomen.

Een plek van verstrooiing

Al sinds 12 was de bibliotheek een begrip in het UMCG. Toen richtten enkele collega’s van professoren samen met de vrouw van burgemeester Van Ketwich Verschuur de bibliotheek op. De ‘boekendames’ maakten van de bieb een plek van verstrooiing en sociaal contact, en legden zo de basis voor het vrijwilligerswerk dat tot op vandaag een belangrijk deel van het ziekenhuis uitmaakt.

 

“Het sociaal contact ga ik missen”

Sita Drenth is een van de 25 boekendames die de bibliotheek runt. Boeken lezen had ze altijd graag gedaan. Toen ze na jaren werk in de zorgsector op pensioen ging, besloot ze met die passie meer te doen. “Ik informeerde bij de stadsbibliotheek, maar daar zochten ze geen vrijwilligers. Toen ik over deze patiëntenbieb hoorde, ging ik eens kijken. En het was precies ik zocht.”

Al zes en een half jaar werkt ze elke woensdag in het ziekenhuis. ’s Ochtends achter de balie, ’s middags met de boekenkar langs verschillende afdelingen, zodat ook minder mobiele patiënten aan lezen toekomen. “Vooral dat sociaal contact ga ik missen. Mensen komen hier graag voor wat boekenavies, of gewoon om een praatje te maken. Ook mensen die niet lezen zijn altijd blij om ons te zien.”

In de tijd die ze in het UMCG actief is, heeft ze wel wat veranderingen gezien. Tot zo’n drie jaar terug bevond de bibliotheek zich meer vooraan het ziekenhuis, naast cosmeticashop Rituals. Een dubbel zo grote ruimte, waar mensen aan lange leestafels konden zitten.

Minder actieve lezers

Drenth zag ook het aantal actieve lezers dalen. Dat bevestigt ook Anneke Tjassing van de stichting Vrienden van het UMCG, waar de bibliotheek onder valt. “Vroeger lagen mensen hier langer, soms tot enkele weken. Tegenwoordig worden mensen veel sneller naar huis gestuurd. En de patiënten die langer blijven, zijn ernstig ziek en kunnen dus niet even naar de bieb lopen.”

Daarnaast speelt de locatie een rol in de sluiting. Sinds de bibliotheek zo’n drie jaar terug verhuisde, bevindt ze zich midden de drukbezochte Winkelstraat. Een dure straat ook, met winkels als Etos en Daan Nijman, waar de bibliotheek als enige geen huur hoefde te betalen. Die uitzonderingspositie is niet langer houdbaar.

Boekenservice gaat door

Ook na de sluiting van de bibliotheek zullen patiënten in het UMCG nog boeken kunnen krijgen, legt Anneke Tjassing uit. “Vrijwilligers zullen nog steeds de ronde doen met de boekenkar langs de verschillende afdelingen.” Ook andere initiatieven in de toekomst sluit ze niet uit. “Wie weet kunnen we ergens in het UMCG wel een pop-up bibliotheek openen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.