Groene tuintjes in de Bankastraat

Bewoners van de Bankastraat in Groningen werden woensdagavond verrast door een brief op de mat. Dit keer geen slecht nieuws, maar een idee om de Bankastraat op te fleuren. Svea Corneluis (25) begint een initiatief om de straat groener te maken.

In brief die begint met: ’’Beste buurman/buurvrouw, wist je dat je bij de gemeente Groningen een gratis geveltuin aan kunt vragen?’’, stelt Cornelius voor om de Bankastraat mooier en groener te maken door meer eigen geveltuintjes voor de deur aan te leggen. De kosten? Geen.

‘’De gemeente wil groener worden’’, legt Cornelius uit. Door de klimaatverandering worden steden steeds warmer. Hoe meer tegels en platte donkere daken een stad heeft, hoe warmer het wordt. ‘’Het is lastig voor de gemeente om de stad alleen op eigen initiatief groener te maken omdat veel oppervlakken in de stad in privé eigendom zijn. Daarom biedt de gemeente aan om gratis een geveltuintje aan te leggen. Hierdoor hopen ze meer privé eigendommen groen te maken.”

Coördinator groen participatie van de gemeente Groningen Laurens Stiekema is verantwoordelijk voor aanleg van geveltuintjes in de stad. ”In 2018 hebben we 600 tuintjes aangelegd. Dat is bijna 2 kilometer.” Stiekema ziet de vraag naar geveltuintjes door de jaren groeien. ”’Vanaf 2008/2009 werd het vanuit de gemeente gestimuleerd in het kader van biodiversiteit. Tegenwoordig wordt het vanuit particulieren vooral aangevraagd om de verharding en verstening van de stad tegen te gaan.” De geveltuintjes worden alleen op aanvraag aangelegd. ”Dit jaar hebben we al 60 aanvragen gekregen en we zijn nog maar net begonnen. Wij leggen de geveltuintjes aan in de periode maart tot en met oktober. Vanaf maart verwacht ik ook meer aanvragen omdat mensen dan weer buiten gaan zitten.”

Vooralsnog heeft Cornelius nog niet veel respons op haar actie gekregen vanuit de andere inwoners van de straat. ‘’Ik heb bij ongeveer 10 buren een brief in de bus gedaan. Tijdens ons gesprek vanmorgen met de gemeente is er verder niemand komen opdagen, dus ik denk dat ik een keer persoonlijk langs de deuren ga.’’ Cornelius denkt dat er nog wel een paar buren een tuintje willen aanvragen. ‘’Het is gratis. Dus waarom niet?’’

Het geveltuintje voor het huis van Cornelius en haar huisgenoten staat gepland om in maart aangelegd te worden. ‘’Er is een lange wachtlijst en het is afhankelijk van het weer, dus het kan nog iets uitlopen. Vooralsnog wordt het aangelegd in de eerste twee weken van maart.’’ Het aanleggen van het geveltuintje is makkelijk. Je kan thuiskomen en het geveltuintje aantreffen. ‘’Je hoeft zelf niks te doen. Lekker makkelijk!’’, zegt Cornelius. De invulling van het geveltuintje ligt wel bij de ‘nieuwe eigenaar’.

Wat Cornelius hoopt in de Bankastraat? ‘’Als het maar een paar mensen zijn die een geveltuintje aanleggen is het al leuk. De straat wordt dan al een stuk groener in de zomer en het ziet er gezellig uit.’’

Benieuwd hoe de Bankastraat er nu uitziet? Bekijk het onderstaande filmpje:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.