Jongeren krijgen administratie op orde met ‘Get a Grip’

Meer dan veertig procent van de jongeren in Nederland heeft schulden. Humanitas brengt daarom Get a Grip opnieuw onder de aandacht: een programma waarbij vrijwilligers jongeren leren omgaan met geldzaken.

“Veel jongeren schamen zich voor hun schulden, maar ze zijn niet alleen. Heel veel jongeren hebben wel eens financiële problemen”, meent Peter van Zoeren, projectleider van Get a Grip. “Het is een groot maatschappelijk probleem”.

Doordat veel jongeren zich schamen voor hun financiële problemen vinden ze het lastig om hulp te zoeken. “Ook weten ze vaak niet waar ze hulp kunnen zoeken”, aldus van Zoeren. De nieuwe campagne van Get a Grip probeert jongeren dan ook via sociale media te bereiken: “Er wordt ook gewerkt aan een online manier van ondersteuning”.

Het project loopt nu twee jaar, waarin de vrijwilligers veel ervaring hebben opgedaan met het ondersteunen van jongeren en hun geldzaken. “Geldzaken zijn bij jongeren anders dan bij volwassenen. In het leven van jongeren tussen de 16 en 24 jaar gebeurt natuurlijk heel veel: ze gaan uit huis, beginnen met studeren of zijn juist net afgestudeerd. De begeleiding sluit hierbij aan”.

“De sleutel zit in het concreet actie ondernemen met jongeren”

In zijn werk als jongerenbegeleider komt Michiel Schouwenaars ook veel jongeren tegen die schulden hebben. “Ik heb toevallig gisteren nog iemand doorverwezen naar Get a Grip”, zegt hij. “Veel jongeren hebben totaal nog geen zicht op wat het leven precies inhoudt en wat de bijbehorende geldstromen zijn. Dat is voor jongeren moeilijk te overzien”.

Ook Schouwenaars heeft het idee dat veel jongeren zich schamen voor hun schulden: “Daarnaast weten veel jongeren ook niet zo goed hoe ze ondersteuning kunnen vinden”. Hij denkt dat hulpprogramma’s zoals Get a Grip heel zinvol zijn voor jongeren. “Het is goed als er wordt ingezet op schuldpreventie bij jongeren. De sleutel zit in het concreet actie ondernemen met jongeren. Dus niet zeggen wat iemand moet doen, maar er echt samen voor gaan zitten en het samen doen”.

Bij Get a Grip wordt de begeleiding aangepast op de wensen van de jongeren. “De vrijwilligers kijken bijvoorbeeld naar hun post, nemen deze met ze door, en maken een overzicht van de administratie”, zegt van Zoeren. Ook als een jongere nog geen schulden heeft, kan hij of zij bij Get a Grip terecht. “Het zou mooi zijn als we die schulden voor kunnen zijn”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.