Natuur versus economie: tentoonstelling over Groningse titanenstrijd

In Groningen opent zaterdag de tentoonstelling Dualisme in het Groninger Landschap. Zeven fotografen tonen er in foto’s de spanning tussen economische belangen en het erfgoed en de natuur van Groningen. Curator Jaap de Jonge vertelt.

Mensen hebben vaak een bepaald beeld bij het Groninger landschap. Het gaat meestal over de idyllische dorpjes en de mooie natuur. Maar hoe dit botst met economische belangen, zoals de aardbevingsproblematiek recentelijk laat zien, dat wordt vaak vergeten. De grote bedrijven en de industrie zijn juist ook heel beeldbepalend. Dat willen we de bezoekers meegeven,” zegt Jaap de Jonge.

De Jonge cureert de tentoonstelling in de theaterlounge van de MartiniPlaza. 2 februari opent deze met een lezing van RTV-Noord verslaggever en columnist Erik Hulsegge. De foto’s die de fotografen waaronder De Jonge maakten hebben allemaal hetzelfde thema: het botsen van economische belangen met het behoud van het Groninger erfgoed en de natuur in de provincie.

Volgens De Jonge is die spanning kenmerkend voor Groningen: “Ook uit het verleden zijn voorbeelden waarbij de natuur moest wijken wegens economische belangen, of andersom.” Op de kaart hieronder zijn een aantal voorbeelden weergegeven. Neem een tour:

 

De foto’s in de expositie tonen het contrast. Er zijn foto’s van winterse landschappen met kleine kerkjes en molens, maar ook foto’s van windmolenparken, fabriekspijpen en energiecentrales. Twee daarvan staan hieronder uitgelicht.

 

Copyright: Jaap de Jonge
Copyright Ron Buist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen activisme

De Jonge benadrukt dat de expositie geen activistische inslag heeft, zoals de recentelijk geopende expositie Bevings  door aardbevingsslachtoffers: “Wij laten simpelweg de spanning zien. Het is geen kritiek op de industrie. Deze brengt namelijk ook veel voordelen met zich mee, zoals werkgelegenheid en welvaart. Het is aan de mensen zelf om een mening te vormen.”

De curator hoopt op veel bezoekers: “Doordat de expositie in de MartiniPlaza is, verwachten we redelijk wat publiek. Mensen die naar een voorstelling gaan kunnen vooraf of in de pauze zo naar binnen wippen. Bovendien bereik je zo mensen vanuit alle lagen van de samenleving. Ik hoop dat ze het unieke en contrastrijke Groninger landschap op deze manier van een andere kant gaan bekijken.”

De expositie is van zaterdag 2 februari tot en met zondag 16 juni te bezoeken. Toegang is gratis. 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.