Wat je kan kopen van niet-roken

De eerste maand van het jaar is alweer bijna voorbij. Stoppen met roken is al jaren een van de populairste goede voornemens. Niet roken kan een hoop geld besparen. Als de uitgaven die normaal aan sigaretten worden besteed daadwerkelijk opzij worden gelegd, kan daar een hoop leuks mee worden gedaan. 

Nederland telt ruim 3,5 miljoen rokers. Het aantal mensen dat een poging doet om te stoppen ligt jaarlijks rond de 1 miljoen. Slechts 7% daarvan slaagt erin om ten minste een jaar lang geen sigaret op te steken.

Roken kost je je gezondheid. Dat blijkt de belangrijkste motivatie voor mensen om te stoppen. Bovendien kost het ook een hoop geld. Een klein pakje sigaretten kost gemiddeld zes euro. Reken maar uit hoe hoog de jaarlijkse kosten kunnen oplopen als je elke dag een pakje weg paft.

Hans (68) is nu 94 dagen gestopt. Het geld dat hij normaal aan sigaretten uitgeeft, bewaart hij voor een vakantie met zijn vrouw naar Argentinië. Het plan is om met kerst dit jaar te vertrekken. ‘’We willen drie à vier weken weg en gaan dan onder andere familie opzoeken, maar het kost heel wat.’’ Hans rookte zo’n 22 sigaretten per dag. ‘’Ik heb al 657 euro bespaard. Mijn vrouw is ook gestopt met roken. Zij stopt het bespaarde geld ook in een vakantiepotje.’’

De 27-jarige Tim heeft er speciaal een aparte rekening voor geopend. Daar staat nu 800 euro op. Hij spaart voor een gitaar. ‘’Ik wil een Amerikaanse Fender Telecaster. Ik stort elke week 25 euro op mijn rekening. Ik rookte ongeveer tien sigaretten per dag.’’ In mei vorig jaar rookte hij zijn laatste sigaret. Daarvoor deed hij al drie keer een serieuze stoppoging. De vorige keer wilde hij een dure jas kopen van het geld dat hij zou overhouden. Na drie weken niet roken had hij hem gekocht, omdat hij dat geld ‘uiteindelijk wel zou besparen’. Maar een week later begon Tim weer met roken.

Daarom wil hij nu pas zijn gitaar kopen als hij het bedrag daadwerkelijk op zijn rekening heeft staan. Dat duurt als het goed is nog een half jaartje. ‘’Maar de gitaar is niet echt de reden dat ik ben gestopt. Er ging gewoon een knop om. Stoppen ging ineens makkelijk, ik was er voor het eerst echt klaar mee.’’

Toch kan het opzijleggen van geld als motivatie werken. Vera (35) en haar man probeerden meerdere keren tevergeefs te stoppen. Pas toen zij daarvoor een spaarpotje creëerden, hielden ze het uiteindelijk vol. ‘’Dan kan je het geld echt zien, dat werkte als stimulans.’’ Beiden rookten iets minder dan een pakje per dag. Er ging daarom dagelijks tien euro in het potje. ‘’Dat hebben we ongeveer een jaar lang gedaan. We kochten onder andere een nieuwe bank en televisie. Uiteindelijk werd het normaal en gebruikten we het potje niet meer.’’ Vera en haar man zijn nu 2,5 jaar rookvrij.

Wil je ook stoppen met roken en heb je nog meer tips nodig? Bekijk dan hieronder 10 andere tips die je daarbij kunnen helpen.

Dit is het derde artikel van onze reeks over goede voornemens. Lees ook over sporten en alcohol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.