Davis Cup duel Tsjechië – Nederland: voor het eerst in de nieuwe stijl

Het Nederlandse Davis Cup team speelt vandaag het eerste kwalificatieduel van de Davis Cup in nieuwe stijl. De tennisers met kopman Robin Haase nemen het op tegen de Tsjechen in Ostrava. Het wordt de achtste ontmoeting tussen beide landen.

Sterspeler Tomas Berdych heeft zich niet beschikbaar gesteld voor het Tsjechische team. Of dat zorgt voor een voordeel voor de Nederlandse ploeg kan coach Paul Haarhuis niet zeggen. ”Zij hebben het thuisvoordeel en hebben de baansoort mogen bepalen. Daarentegen hebben wij op papier misschien en hoger geplaatste singelaar. Dat maakt het voor mij 50/50.” De coach hoopt op een 3-2 overwinning.

Haarhuis heeft voor dit duel Tallon Griekspoor en Robin Haase opgesteld voor de enkelspelpartijen. De 22-jarige Griekspoor maakt zijn debuut voor het Nederlands Davis Cupteam. Bij het dubbelspel komt het duo Rojer/Middelkoop in actie voor het Nederlands team.

Het is de eerste keer dat Nederland in het vernieuwde Davis Cup format in actie komt. Maar wat houdt het precies in?

In de nieuwe vorm van de Davis Cup telt een wedstrijd maximaal drie sets, niet vijf zoals eerder. Het kwalificatieweekend duurt twee dagen: twee enkelpartijen op vrijdag en een dubbel- en enkelpartij op zaterdag. Dit weekend kwalificeren 12 landen zich voor de finaleweek die in november wordt gespeeld. Deze 12 landen worden aangevuld door de vier halve finalisten van het voorgaande seizoen en twee wildcardlanden. In de finaleweek bestaat een duel tussen twee landen uit drie partijen van maximaal drie sets: twee enkelpartijen en een dubbel die op één dag wordt afgewerkt. De zes beste ploegen die uit de poules overblijven strijden in de knockoutfase met de twee beste nummers twee om de halve-finale plekken.

Het grootste verschil met de Davis Cup oude stijl is dat er niet meer op basis van uit- en thuiswedstrijden wordt gespeeld. De finale week vindt plaats op een neutrale plek. Dit jaar is dat Madrid.

De onderstaande animatie legt in het kort uit.

De Nederlandse tennissers hebben kritiek geuit op de nieuwe manier waarop de Davis Cup wordt gespeeld. Er wordt met name kritisch gekeken naar het moment waarop het finale toernooi gespeeld wordt, namelijk 18 tot en met 24 november. De meeste tennissers hebben dan hun vakantie gepland.

Sterspeler van het Nederlandse team Robin Haase heeft zich tegen de  NOS uitgesproken over de aanpassingen. ”Ik heb het geaccepteerd, maar dat betekent niet dat ik het goed vind. Sterker, ik vind het concept super slecht. En met mij bijna iedereen van de tennissers.” Dat het in de nieuwe vorm vooral om geld gaat vindt Haase jammer. ”Ze dwingen daarmee de spelers om Davis Cup te spelen. Ik speelde nooit voor het geld, maar dat gaat nu wel een grote rol spelen. Dat vind ik jammer.”

Bondscoach Haarhuis uit in Trouw zijn bedenkingen. ”Het is jammer dat de unieke volle thuisstadions en de vijfsetters verdwijnen. En ik vraag mij af of de toppers nu wél gaan meedoen. De financiële belangen zijn groot, de media spelen een grote rol en de kalender is vol. Het spelen voor je land is voor veel spelers ondergeschikt geraakt. Ik weet niet of je dat terugkrijgt door het verzinnen van een nieuwe formule. Dat zal moeten blijken.”

Dat de Davic Cup toe was aan verandering erkent ook Haase. Een volle kalender voor de spelers, het fysiek slopende door het spelen van meerdere wedstrijden, een slecht verdienmodel, de daling in interesse van de topspelers en de soms ellenlange partijen zorgden ervoor dat de Davis Cup steeds minder populair werd.

Voordelen en positieve geluiden zijn er ook voor de nieuwe stijl. Er zijn minder speeldagen, er worden kortere partijen gespeeld en de spelers ontvangen extra prijzengeld. De nummers één van de wereld Novak Djokovic noemde het zelfs ‘fantastisch nieuws’. Hij meent dat het op deze manier aantrekkelijker wordt voor sponsors, media en de fans.

Het nieuwe format moet het 119 jaar oude toernooi nieuw leven inblazen.

Het wedstrijdprogramma van het duel tegen Tsjechië is als volgt:
Vrijdag 1 februari aanvang om 15.00 uur
Tallon Griekspoor – Jiri Vesely
Robin Haase – Lukas Rosol
Zaterdag 2 februari aanvang om 13.00 uur
Rojer/Middelkoop – Vesely/Pavlasek
Robin Haase – Jiri Vesely
Tallon Griekspoor – Lukas Rosol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.