De stadsdichter die altijd op kwam dagen

Aanstaande maandag treedt Lilian Zielstra af als stadsdichter van Groningen. Twee jaar geleden werd ze benoemd en dat betekent dat haar termijn er nu bijna op zit. De nieuwe stadsdichter wordt maandag tijdens de stadsdichtersavond bekendgemaakt.

Zielstra weet nog hoe zenuwachtig ze was. De presentator begon met vertellen wat de plannen van de nieuwe stadsdichter waren. Toen het plan om bij verzorgingshuizen langs te gaan genoemd werd, wist ze al dat zij het was, maar de rest van de zaal nog niet. “Die zaten nog om zich heen te kijken, dat was een raar moment.”

Het leukste aan stadsdichter zijn vond ze hoe divers het was. Ze kwam op middelbare- en basisscholen, buurthuizen en zelfs bij een taartenwedstrijd. Aanwezig zijn is belangrijk als stadsdichter, vindt ze. Je hebt een ceremoniële functie en daarbinnen kan je kiezen wat je vindt dat bij je past. “Als ze mij vonden en ik kon, dan kwam ik.”

Mensen aan poëzie binden

“Zielstra’s poëzie is toegankelijke en grappig, zonder af te doen aan de inhoud. Haar gedichten eindigen vaak met een relativerende clou. Doordat ze zo begrijpelijk zijn kan ze mensen en poëzie goed aan elkaar binden,” zegt Maarten Praamstra, medewerker van Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG).

Zielstra: “Ik vind het fijn als een gedicht concreet is en mensen snappen wat ik bedoel. Dat betekent niet dat ik abstracte poëzie niet mooi vindt, maar dit past bij mij.” Ze houdt bijvoorbeeld erg van Carver. “Die kan gewoon op een mooie manier vertellen wat de buren aan het doen zijn.”

Dichten met Oma

Het grootste project tijdens haar stadsdichtersschap was Dichten met Oma. Met vijf dichters en een muzikant gingen ze langs bij verzorgingstehuizen in Groningen. Daar hadden ze gesprekken met de bewoners onder het genot van een kop koffie.

De dichters schreven gedichten aan de hand van de verhalen en droegen die voor aan de bewoners. Zielstra: “Daar kwamen hele mooie verhalen uit, en het was een fijne manier om elkaar te ontmoeten.” De beste gedichten zijn gebundeld in de bloemlezing Dichten met Oma.

 

“Als ze mij vonden en ik kon, dan kwam ik.”

 

En nu verder

Nu is ze bijna klaar. Aankomende maandag zal ze het stokje overdragen aan de nieuwe stadsdichter. Wie dat is, is nog niet bekend. ‘Ik weet nog niet of ik het ga missen. Toen ik begon moest ik wennen aan het idee dat ik stadsdichter was, en straks moet ik wennen aan het idee dat ik het niet meer ben.”

Straks kan ze zelf bepalen welke projecten ze gaat doen, dat is nog even wennen. “Ik dicht nu zes jaar, daarvan ben ik één jaar huisdichter van de RuG geweest en twee jaar stadsdichter. Ik heb dus de helft van die tijd gedicht binnen een functie.”

Praamstra is benieuwd wat Zielstra hierna gaat doen. “Ze is met een roman bezig. Dat kan betekenen dat ze minder voor gaat dragen, maar ze is nog jong, ze heeft haar hele carrière nog voor zich.”

 

Tijdens de stadsdichtersavond aanstaande maandag wordt ook Zielstra’s bundel ik zag een man met een bos bloemen naar de nieuwstad gaan gepresenteerd. Daarnaast zijn er optredens van Ingmar Heytze, Carmien Michels en de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog. Kaarten voor de stadsdichtersavond kan je hier kopen.

 

Dit gedicht wil Zielstra graag aan de volgende dichter meegeven, als advies:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.