‘De man zonder sigaretten’

Nieuwe informatie over doodsteken hardloper leidt tot de arrestatie van een 26-jarige Groninger.

Door: Hadassa van de Griend en Aafke Eppinga

Terwijl de jongens van huize BTW een pijpje opentrekken en de wedstrijd van het Nederlandse vrouwenelftal op de achtergrond aanstaat, vertellen Mark, Kaj en Koen wat het tegenwoordig inhoudt om bewoners van de Soniusgang te zijn. Als je de studenten vorige week had gevraagd wat hun steeg zo bijzonder maakte, hadden ze waarschijnlijk over de studentikoze sfeer in en rond hun huis verteld.

De Soniusgang.

Dat is inmiddels wel anders.

De Soniusgang: veel fietsen en vertrapte sigaretten, huizen waarop stickers van studentenverenigingen geplakt zijn en een verdwaalde tuinstoel waarop normaal gesproken gewoon gechild wordt. Een typische studentenbuurt. Totdat de politie er afgelopen zondag een verdachte aanhoudt die in verband staat met het steekincident op het Jaagpad, waarbij Hidde Bergman drie weken eerder om het leven komt.

Als de jongens eraan terugdenken, komt één van de buurtbewoners in het bijzonder bij ze op. “Een aparte gozer in een gele jas, die sinds een week elke keer heen en weer liep in de steeg en bij ons om sigaretten bietste,” vertelt Kaj. Toen legden de jongens nog geen link met de compositietekening die de politie vrijgaf. “Daar leek hij niks op,” zegt Koen. “Ook toen hij om sigaretten vroeg dacht ik niet: dat is die vent,” vindt ook Kaj.

Als we rond halfvier ’s middags aanbellen, liggen de jongens een middagdutje te doen in de GK.* Echt geschrokken komen ze niet over. Terwijl Kaj nog een slok van zijn biertje neemt, vertelt hij: “Het is wel de gedachte dat het ook één van ons had kunnen zijn. Maar ja, dat is overal. Je kan hier wel bang in je bed gaan liggen en je opsluiten, maar dat heeft ook geen zin.” De moeder van huisgenoot Mark is er daarentegen minder gerust op. Hij lichtte haar via een appje in. “Toen kreeg ik terug: Doe je wel voorzichtig, jongen?”

Of ‘de gekke gozer in de gele jas’ ook echt de verdachte is, weten ze niet zeker. Alleen Mark was thuis toen hun overbuurman werd aangehouden, maar hij zag de verdachte zelf niet. “De petten hebben hier alleen een kop koffie gedronken, maar konden verder niks loslaten.” Ook van hun overburen worden ze niet veel wijzer: zij hebben de jongens alleen gevraagd verder niet over feitelijkheden met de pers te praten, omdat deze nog onduidelijk zijn.

Op de deur van het huis van de verdachte hangt een slordig afgescheurd A4-tje waarop de pers in rode blokletters vriendelijk verzocht wordt contact op te nemen met de politie. Zijn huisgenoten geven inderdaad geen gehoor.

De voordeur van het huis van de verdachte.

Hidde Bergman

Op 14 mei wordt Hidde Bergman rond 19.15 met meerdere messteken neergestoken terwijl hij over het Jaagpad aan het hardlopen is. Na het incident weet hij zelf de hulpdiensten nog te bereiken, maar hij overlijdt later ter plaatse. De 27-jarige Groninger studeerde vorig jaar af aan de Hanzehogeschool en was actief als (jeugd)trainer bij een atletiekvereniging.

Compositietekening

Aan de hand van getuigenverklaringen publiceert de politie vijf dagen na de doodslag een compositietekening van een mogelijke verdachte. Daar dachten de Groningers alsvolgt over:

* GK: students voor gemeenschappelijke kamer, oftewel: woonkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.