Mamamini geeft

Door: Hadassa van der Griend en Sanne Heikamp

Woensdagmiddag geeft Goededoelenkringloop Mamamini €50.000 weg aan 25 goede doelen in Groningen. Dat doet de kringloopwinkel via haar eigen Goededoelenfonds, dat gevuld wordt met de opbrengst van de winkels en webshop van Mamamini.

Al maanden leeft Mamamini naar de uitreiking toe. Deze werd in voorgaande jaren nog achter gesloten deuren gevierd, maar dat is woensdag anders. Alle geïnteresseerden zijn welkom.

“We hebben banken als lekkere zit plek, er is een statafel met hapjes en drankjes, The Amazing Stroopwafels komt spelen en voormalig FC Groningen voetballer Henk de Haan deelt de cheques uit. Echt een feestelijke sfeer,” zegt Lianne Scholtenberg. Zij is de directeur van Mamamini en lid van de fondscommissie.

In de periode november-januari ontving de winkel aanvragen van 82 stichtingen, waarna de fondscommissie beoordeelde welke aanvragen in aanmerking kwamen voor geld. Dat ging via de zogenaamde Songfestivalmethode: de commissie stemde over het aantal punten dat een stichting kreeg en die punten bepaalden de hoogte van het bedrag. “We hebben er in het bijzonder op gelet of de aanvraag goed gemotiveerd was, zodat we zeker weten waar het geld naartoe gaat. Een wedstrijdrolstoel waar een grote groep van gebruik kan maken bijvoorbeeld. Daar geven we graag geld voor.”

Mamamini geeft al dertig jaar aan goede doelen. In totaal is dat al meer dan een half miljoen euro. Dat is veel geld. Toch vindt Scholtenberg het nog te weinig. “We hebben dit jaar 57 stichtingen moeten teleurstellen die weldegelijk aan onze criteria voldoen. En dan heb ik het alleen nog over de grotere. Er zijn ook heel veel kleine doelen die zich inzetten voor mensen in Groningen en daar zouden we ook geld voor beschikbaar moeten hebben.”

Zo vertelt ze over een mevrouw in een wijk die vrijwillig taarten bakt voor kinderen uit arme gezinnen, zodat zij een leuke tijd hebben op hun verjaardag. “Deze vrouw doet dit alleen, dus als haar oven kapot gaat dan moet ze dit zelf betalen. Ook zij zou wat mij betreft onder ons fonds moeten vallen. Maar dat kan niet vanwege ons criterium van drie bestuursleden.”

Dit jaar koos Mamamini voor stichtingen als De Voedselbank, Stichting Exploitatie Groningen, Lutje Geluk en Samen aan Tafel. Woonzorgcentrum de Zonnehof krijgt het hoogste bedrag: €3.750 voor een duofiets.

Benieuwd hoe stichtingen reageren op het geldbedrag dat ze hebben gekregen? Dat zie je hieronder.

Prijsuitreiking Mamamini Goededoelenfonds


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.