Duofiets doet herinnering aan Haren leven: “Onze missie is geslaagd”

Bewoners van Wooncentrum de Zonnehof in Haren rijden donderdagmiddag voor het eerst op een door het centrum nieuw aangeschafte duofiets. Het wooncentrum kreeg het bedrag voor de fiets woensdagmiddag onder andere rond nadat ze een cheque ontving vanuit het Goededoelenfonds van kringloopwinkel Mamamini.

Buiten staat een poffertjeskraam met draaiorgel, binnen hangen slingers en ballonnen: het is feest in Wooncentrum de Zonnehof.

“Zij gaat hier ook op fietsen!” grapt een oudere man, terwijl hij trots wijst naar de vrouw aan zijn arm. Zijn ondeugende ogen spreken boekdelen. Het zijn mensen op leeftijd, voor wie fietsritjes langs de Harense meren al zo lang geleden zijn dat ze er zelf ook nauwelijks meer in geloven. Vol verwachting neemt het stel plaats op een tweetal stoelen.

De kantine van het wooncentrum stroomt langzaam vol.

Duofiets vóór de onthulling

“Wat zou hier nou toch onder zitten?” Ze vraagt het vrolijk, terwijl ze knikt naar de witte lakens die duidelijk het silhouet van een verstopte fiets verklappen. De vrouw duwt haar rollator langzaam verder. Haar linkerhand tikt stiekem tegen één van de ballonnen die om de lakens hangen. Nog even en dan mag ze er op uit.

Het is 14.00 uur. De groep ouderen hoort over de achtergrond van het project. Het is Joost Dontje, de gebiedsleidinggevende, die erover vertelt. Dan volgt er een applaus, gericht op vrijwilliger José (58).

José was de persoonlijke mantelzorger van een dementerende vrouw uit de Zonnehof. Regelmatig nam ze haar mee op pad. Niet zomaar om te wandelen rondom het wooncentrum. Nee: op een duofiets bracht ze de jeugd van de vrouw weer tot leven. “En daardoor is ze veel langer helder gebleven.”

Vaak fietsten ze door een dorp in Haren, de plek waar de dementerende vrouw opgroeide. “Dan kwamen veel van haar herinneringen weer naar boven. Ze wist precies waar de dominee woonde en vertelde over haar leraar en familie.”

Totdat de duofiets kapot ging. Toen móest José wel sparen voor een nieuwe fiets.

“Eerst was ik heel bang dat het me niet zou lukken. Lang dacht ik: waar begin ik aan?” Want, een nieuwe fiets kost 8.750 euro. “Maar ik wist dat het moest lukken. Dus ben ik fondsen gaan aanschrijven. Vooral Mamamini Goededoelenfonds heeft een behoorlijke bijdrage geleverd.” De kringloopwinkel schonk haar 3.750 euro. Het overige geld kreeg het project van vrienden, familie en betrokkenen. Ook kreeg José korting van Medipoint, de verkoper van de fiets.

De vrouw met dementie is inmiddels overleden, vertelt José. “De fiets is er voor iedereen. Mensen kennen de Zonnehof wel. Maar als je even verder gaat en naar een meer toe fietst, dan kijken ze hun ogen uit. Water hebben ze al in geen tijden meer gezien, dus de bewoners vinden het echt fantastisch. Onze missie is geslaagd.”

14.25 uur: de fiets wordt onthuld. Er wordt gejubeld en geklapt. De eerste mensen maken een ritje.

Goededoelenfonds

Kringloopwinkel Mamamini in Groningen reikte woensdag 50.000 euro uit aan 25 goede doelen in en rond Stad. Wooncentrum de Zonnehof ontving het hoogste bedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.