Donderdagavond stappen nog steeds een ding?

Donderdagavond struinend over de Grote Markt, door de Peperstraat en langs het Poeleplein. ‘Vroeger’ was donderdagavond de avond om te stappen voor veel studenten. Als je niet uit Groningen kwam en je wilde hier stappen dan riep iedereen: ga op donderdagavond, dat is de leukste avond! “We zijn vaak vrij op de vrijdag, dus dan is stappen op donderdag ideaal.” Iets wat studenten regelmatig als reden gaven om te gaan stappen. Maar wat is er op de dag van vandaag nog over van deze stapavond op donderdag?

De kroegen zijn vaak zeven dagen per week open. Elke avond weer zijn er studenten te vinden in ‘t Golden Fust, Shooters of Tapperij. Speciale aanbiedingen, zoals goedkoper bier tussen 21:00 en 01:00 in de Negende Cirkel of 2 halen 1 betalen voor cocktails op de woensdag- en vrijdagavond in de Oceans 41. De ene dag is drukker dan de andere dag. En in de tentamenweken, zoals op dit moment lopen er sowieso weinig studenten ‘s avonds de kroeg in  voor een biertje.

Studenten gaan het liefst stappen op de vrijdagavond, gevolgd door de donderdagavond. Dit blijkt uit een enquête onder 92 Groningers. Het grootste gedeelte van de ondervraagden woont op dit moment in de Stad en een enkeling ergens anders in de provincie.

Opvallend is dat de donderdagavond stappen ook in de top 3 staat als het gaat om op welke avond studenten het liefst niet gaan stappen in Groningen. De zaterdagavond is de dag waarop studenten liever niet stappen. Studenten geven aan dat de sfeer op zaterdag vaak heel anders is dan op de rest van de dagen, omdat er dan vaak geen studenten op stap zijn. Vincent van der Schuur, eigenaar van ‘t Golden Fust, geeft aan dat maandag tot en met woensdag 90% student is. Op donderdag begint het mixen met niet studenten al een beetje, volgens hem is dat zo’n 80% studenten. En op de vrijdag en zaterdag is 60-70% student.

Volgens Martin Meijer, horeca manager van De Drie Gezusters is er geen afname te zien in het aantal mensen die op donderdag naar De Drie Gezusters komt. Daar is Lex Russchen van ‘t Gat van Groningen het mee eens. “Wij zien niet per se een afname op de donderdagavond, maar je merkt wel dat het rustiger is geworden in de stad.” Van der Schuur ziet ook een kleine afname op donderdagavond. Maar de donderdagavond blijft bij hem wel een van de drukste avonden.

Zowel bij De Drie Gezusters, ‘t Gat van Groningen en ‘t Fust is de zaterdag een van de drukste avonden in de week. “Denk dat dat vooral komt omdat buurtkroegen en discotheken het rookverbod en de crisis niet hebben overleefd”, zegt van der Schuur. Veel mensen komen van buitenaf op de zaterdag. Volgens Russchen kan dit liggen aan dat studenten sneller in het weekend gaan stappen, omdat ze thuis blijven wonen bij hun ouders. “Ze krijgen geen stufi meer en de ouders laten ze niet elke dag gaan stappen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.