Zestig minuten genieten in de ruimte

Wat hebben elektronische muziek en sterrenkunde met elkaar te maken? Een ontzettend vette voorstelling in DOT, genaamd Space & Sound. Een idee dat drie jaar geleden ontstaan is bij Martin ter Braake. Vorig jaar rond deze tijd trok Ter Brake de stoute schoenen aan en stapte hij af op sterrenkundigen Marlies van de Weijgaert en Jesper Tjoa.

In november vorig jaar was de eerste voorstelling te zien. Sindsdien zijn er vijf voorstellingen geweest. Afgelopen donderdag was de laatste te zien. “Het was een succes. Elke show verkocht sneller en sneller uit. We sprongen van de ene verbazing in de andere”, aldus Ter Brake. “Elke show werden er dingen bijgeschaafd. Nu moeten we het niet langer meer doen.”

Het idee is bij Ter Brake ontstaan toen hij naar de educatieve shows van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) was geweest. “Je gaat van planeet naar planeet. Het is ontzettend interessant. En ik dacht bij mezelf dit kan anders.” Het afstemmen van muziek en beelden uit de ruimte zou volgens hem super tof zijn. Met een script in zijn handen kwam hij terecht bij Van de Weijgaert en Tjoa. “Wij waren spelbrekers, want we moesten Martin real houden”, grapt Tjoa.

“Martin had geweldige ideeën, maar niet alles kon zoals hij het bedacht had.” In films lijkt de ruimte spannend, maar dat is volgens Tjoa niet het geval. “We moeten kijken wat wij er mee kunnen doen.” Hij ging aan de slag met het script en even later was het huidige script geboren.

Ter Brake is DJ en verzorgt de muziek van de voorstelling. De muziek die hij maakte voor de voorstelling is niet zijn eigen muziek, maar van allerlei artiesten. “Artiesten die ik vet vind.” Het kostte hem uiteindelijk een middagje om alle liedjes achter elkaar te plaatsen. “Ik klik op play en de muziek doet zijn ding.” Voor Tjoa komt er iets meer bij kijken tijdens de voorstelling. Hij vliegt tijdens de voorstelling live van planeet tot planeet. “Het is multitasken en kan soms vrij intens zijn”, laat Tjoa weten. Een stuk of drie keer heeft hij dan ook wel geoefend om het perfect te krijgen. “De creativiteit en gevoelsmatigheid die je hierin kwijt kan is erg leuk.”

“Samenwerken met twee sterrenkundige is heel interessant”, aldus Ter Brake. Het was voor hem erg leerzaam. Niet alleen op het gebied van sterrenkunde, maar ook hoe werk je een script samen uit. Dat het zo’n succes zou worden hadden ze van tevoren niet verwacht. Volgens Ter Brake hebben ze onder andere meegelift op het succes van de educatieve shows van de RUG.

Ter Brake is al sinds november weer bezig met het verzamelen van nieuwe muziek. “Of ik het zelf blijf doen betwijfel ik, maar het concept zal zeker blijven bestaan denk ik.” Er moeten steeds weer andere mensen bij betrokken raken om het steeds maar weer vernieuwend te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.