Boost je zelfvertrouwen: zet jezelf voor gek!

In het midden van een drukke Herestraat op de grond liggen en om high-fives vragen, voor het raam van kroegen doen alsof je een idioot bent, of zomaar op iemand afstappen om te zeggen dat je hem of haar knap vindt: het zijn geen alledaagse activiteiten die we regelmatig doen. Dat geldt niet voor Krasi Angelov, die zich hier juist mee bezighoudt om zo in een staat van ‘sociale vrijheid’ te komen.

Tijdens ‘sociale vrijheid oefeningen’ plaats je jezelf opzettelijk in een situatie waarin je jezelf compleet voor gek zet in een drukke omgeving. Het doel hiervan is uiteindelijk al je sociale angsten te overwinnen. Daarna kan je probleemloos op die leuke jongen of meid afstappen, zelfverzekerd op sollicitatie gaan, of bijvoorbeeld het idee van je eigen bedrijf pitchen. Want vergeleken met de dingen die je tijdens de sociale vrijheid oefeningen hebt gedaan, stelt dat allemaal niets meer voor.

Oefening baart kunst
De Bulgaarse Krasi Angelov (22) studeert aan de Minerva Academie in Groningen. Hoewel het nu lijkt alsof hij sociaal gezien alles durft, was dat echt niet altijd zo. Voor hem was vooral op meisjes durven af te stappen een grote motivatie om de oefeningen te doen. ”Je moet het gewoon heel vaak doen, dan wordt het net zo normaal als naar de supermarkt gaan om brood te kopen.” Nu spreekt hij bijna dagelijks meisjes aan. ”Ik denk dat ik in totaal wel meer dan 1000 meisjes heb benaderd”, schat hij in. Dit doet hij op de meest willekeurige momenten, meestal zonder daar lang over na te hoeven denken.

Social Freedom is the power to do, say, or take action on the things you feel are right without fear of what other people might think” – Sasha Daygame

Zelfvertrouwen
Maar sociale vrijheid is volgens Krasi meer dan alleen vrouwen versieren. ”Het gaat erom dat je leert hoe je oké met jezelf kan zijn. Mensen zullen je altijd beoordelen. Het hebben van zelfvertrouwen is belangrijk.” Hij kent de oefeningen door Sasha Daygame, een Engelse pick up artist. Daygame is oprichter van The Infinite Man Summit, een terugkerend evenement waarbij mensen zoals Krasi samenkomen om elkaar te inspireren om een buitengewoon, zelfverzekerd en authentiek leven te leiden. The Infinite Man tour komt ook naar Nederland, op 18 juli in Amsterdam.


”Mensen zijn je zo weer vergeten”
Hoe zenuwachtig is hij voordat hij de gekke oefeningen doet? ‘’Van tevoren ben ik soms best wel nerveus. Dan ga je toch nadenken over wat mensen van je gaan vinden. Maar als je eenmaal bezig bent, merk je dat het allemaal wel meevalt. Als je het zelf doet maak je het heel groot, maar dat geldt voor een ander niet. Voorbijgangers zijn je meestal na een paar seconden alweer vergeten.’’

Krasi in actie.

Ruzie
Krasi heeft alle soorten reacties al wel eens meegemaakt. Het levert niet altijd een date op, maar dat vindt hij niet zo erg. ‘’Meestal als ik afgewezen wordt zijn meiden alsnog heel aardig. Soms hebben ze een vriend, of zeggen ze dat alleen. Of soms geven ze wel hun telefoonnummer, maar krijg ik vervolgens geen reactie.’’

Eén keer ontstond er een ruzie. ‘’In de bus tikte ik een meisje op haar schouder om te zeggen dat ze mooi was. Naast haar zaten een oudere man en vrouw. De vrouw sprong op en gaf me een duw. De man schreeuwde dat ik gek was. Dat bleken haar ouders te zijn. Ik legde uit dat ik alleen wilde zeggen dat ik haar mooi vond, maar zij begonnen bijna een gevecht.’’

Negatieve reacties
”Dat soort reacties hebben wel invloed op me. Maar je leert als je meer ervaring hebt met dit soort dingen dat er ook wel eens mensen zijn die negatief reageren. Sommigen schelden je uit, anderen vinden het juist leuk en bedanken je.” Krasi probeert zich weinig aan te trekken van de negatieve reacties. ”Het zegt niets over wat jij doet, of wie jij bent. Mensen zouden zich minder moeten laten leiden door hun angsten wat dat betreft.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.