Helemaal losgaan in een donker, oud fabrieksgebouw: Technoscene in Groningen nog steeds booming

Hoewel veel studenten uit Groningen het liefst meezingen met Guus Meeuwis in het feestcafé de Negende Cirkel, kiest de underground feestganger er voor om in trance raken op een techno rave in een oude, vervallen fabriekshal. Hoewel de techno scene in Nederland zijn plafond heeft bereikt, blijft ze in Groningen gestaag doorgroeien volgens dj Nathan Homan. Wat deze scene zo bijzonder maakt? “De sfeer is zo gemoedelijk, iedereen zorgt voor elkaar.”

Voor een goed avondje techno kan de Groningse feestganger terecht op diverse plekken in de stad. Paradigm, een technoclub gevestigd op het suikerunie terrein, is berucht in heel Nederland. In 2016 besloot de organisatie van Paradigm uit te pakken door een groot festivalterrein aan de Energieweg op te kopen waar nu elke zomer Paradigm Festival wordt gehouden. Hier komen jaarlijks duizenden bezoekers op af.

Maar ook met de dancefestivals van KopjeK en met nachtclub Oost gaat het goed. Nathan Homan, dj en betrokkene bij de organisatie van KopjeK en Oost: “Je ziet dat de underground scene in Groningen nog steeds gestaag aan het doorgroeien is. Er komen nog elk jaar meer bezoekers op Oost en KopjeK af. Er zijn ook steeds meer kleinere groepjes die dit soort feesten organiseren.”

Een van de redenen waarom het zo goed gaat met de technoscene in Groningen komt volgens Homan door de samenwerking tussen festivals en organisaties. Iedereen werkt met elkaar samen. Paradigm, Oost en KopjeK zien elkaar niet als concurrenten maar als bondgenoten. “We geven het aan elkaar door wanneer er feesten worden gehouden zodat de zaal van de ander niet leeg komt te staan.”

Nathan Homan aan het draaien in Groningen

Een gemoedelijke sfeer en dezelfde mindset

Sander van Dalsen is een technofan die wekelijks underground feesten in Groningen bezoekt. “Ik ga het liefst naar Paradigm of Oost. De sfeer is daar zo gemoedelijk. Je maakt altijd wel een praatje met mensen daar.” Dat saamhorigheidsgevoel is iets wat Homan ook herkent op technofeesten. “Daar komen mensen op af die dezelfde mindset hebben.”

Van Dalsen kiest er bewust voor om de reguliere clubs in de stad te vermijden. “Ik vind mensen daar erg snel agressief. Als je iemand aanstoot heb je meteen al kans op problemen.” Homan is het daar mee eens. “In de stad heb je verschillende soorten groepen die samenkomen en dat kan botsen. Dan worden mensen weleens agressief”.

Toch is de sfeer op de Groningse technofeesten ook niet altijd met elkaar te vergelijken. Homan: “Als dj pas ik me aan de sfeer die er hangt op een avond aan”, legt hij uit. Je bent bediener van een grote fabriek en jij bent degene die achter de knopjes staat waar mensen op gaan bewegen. Ik kijk hoe mensen erop reageren.” In Paradigm staat het publiek vaak meer open voor minimalistische techno, legt hij uit. Op feestjes van KopjeK willen mensen juist energiekere muziek horen. Ook Van Dalsen ziet verschillen tussen de feesten. “Ik heb het idee dat de doorgewinterde ravers het meest afkomen op Paradigm. Dat is een wat oudere doelgroep en daar hou ik van.”

“Als het feestje net is opgestart dan ben ik al moe”

Niet iedereen is dol op die donkere, gure sfeer van technofeesten. Groningse student Aniek Room gaat juist het liefst uit in de feestcafés in de stad. De gezellige Nederlandstalige ‘meezing’ muziek en de Top 40 hits spreken haar meer aan. Op een technofeest kan zij zich vermaken, maar haar voorkeur heeft het niet. “De muziek op een technofeest vind ik eentonig en de sfeer is ook wat individueler. In de stad ben je de hele avond gezellig met een groep.” Ook val je er op een technofeest een beetje buiten als je geen drugs gebruikt, vindt Room. “Omdat veel ravers oppeppende drugs gebruiken kunnen zij veel langer door. Als het feestje net is opgestart dan ben ik al moe.”

Van Dalsen vindt de muziek op een rave juist bijdragen aan de sfeer. Daar hoort geen Nederlandstalige ‘hoempa’ muziek bij, vindt hij. Hij kan zich goed voorstellen dat mensen de muziek eentonig vinden, vooral als ze dit soort feestjes niet vaak bezoeken. “Maar onderhand heb ik al zoveel van dit soort muziek gehoord dat ik het alles behalve eentonig vindt. Ik hoor duizenden verschillen.”

De groei van de technoscene in Groningen hoeft volgens Homan niet ten koste te gaan van de reguliere cafés in Groningen. Dat heeft ermee te maken dat zij zich op een andere doelgroep richten. “Er is alsnog een hele grote groep die gewoon niet van techno houdt.” Voor de liefhebbers is er de komende tijd in Groningen in ieder geval genoeg te beleven. Ultieme gezelligheid zal dan niet ontbreken. “Want soms krijg je op zo’n feest gewoon een knuffel van een random persoon”, lacht Homan.

Bekijk de kaart hieronder voor een overzicht van de locaties in Groningen met de beste technofeestjes:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.