“Een kind geef je een goede start, een puppy verdient dat ook”

Vaccinatiegraad onder huisdieren neemt af

Door Sanne Oving en Eva Maring

De vaccinatiegraad onder huisdieren daalt. Dat zei Herman Egberink, hoogleraar infectieziekten aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht, afgelopen weekend in Nieuwsuur. En dat is niet wenselijk, want ongevaccineerde dieren zorgen voor de verspreiding van ziektes.

Volgens Egberink ligt de oorzaak van de daling in spookverhalen op social media. Er komen steeds meer kritische geluiden en de extreme gevallen worden breed uitgemeten op bijvoorbeeld Facebook. “Het zijn ongefundeerde verhalen, die onterecht voor onrust zorgen”, zegt hij tegen het AD.

Enkele voorbeelden van verhalen die rond gaan op Facebook:


Ook het KNMvD, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, maakt zich zorgen: “De laatste jaren lijkt het inderdaad een tendens dat minder eigenaren hun gezelschapsdieren laten vaccineren. Jonge dieren krijgen vaak nog wel de nodige vaccinaties, maar zodra ze ouder zijn, worden ze niet meer of niet op tijd gevaccineerd.” Volgens het KNMvD is ongeveer 60% van de honden en 35% van de katten ingeënt.

Hierdoor lopen veel huisdieren gevaar op besmetting. “We zien tegenwoordig helaas weer uitbraken van infectieziekten, zoals hondenziekte, die tot voor kort nauwelijks nog voorkwamen. Mensen denken misschien dat het niet meer nodig is om te vaccineren als een ziekte niet veel voorkomt. Dat is een misvatting. Juist door te vaccineren hebben we deze ziekten onder controle gekregen.”

Volgens het KNMvD daalt de vaccinatiegraad door onder andere gebrek aan kennis, uitstelgedrag van eigenaren of kostenoverwegingen. Ook zij beamen dat er mensen zijn die bang zijn voor eventuele bijwerkingen van de vaccinaties. “Maar als je de statistieken bekijkt en ziet hoe weinig bijwerkingen een vaccinatie over het algemeen heeft, dan is die angst ongegrond.’

Het item van Nieuwsuur zorgde voor veel discussie. Hoe denken de andere betrokkenen over deze trend?

De huisdiereigenaar

Dineke is een van de huisdiereigenaren die kritisch heeft gekeken naar de inenting voor haar huisdier. Haar kat is niet gevaccineerd. “Als kitten was mijn kat Norah al veel ziek”, legt Dineke uit. “Daardoor was ze altijd al kwetsbaarder. En op een gegeven moment was ze zo ziek dat ze open wonden over haar hele lichaam kreeg en kaal werd.” Toen Dineke één van de jaarlijkse inentingen oversloeg, werd Norah een tijd niet ziek. “Daardoor gingen we haar gezondheidsproblemen deels koppelen aan de enting. We zijn toen naar de dierenarts gegaan, en die bevestigde dat.”

Enkele jaren later kreeg het gezin een hond waarmee Dineke een andere dierenarts bezocht. “Deze dierenarts was op die afspraak ook nogal kritisch tegenover het niet inenten van onze kat.” Op aanbevelen van deze dierenarts probeerden ze daarom opnieuw een vaccinatie uit op Norah. “De dierenarts zei dat er veel onderzoeken waren geweest en dat de vaccinaties opnieuw kritisch zijn bekeken, waardoor hij verwachtte dat onze kat nu wel tegen de vaccinaties kon.”

Opnieuw reageerde Norah slecht op de vaccinatie. “We hebben toen besloten haar helemaal niet meer in te enten. Ik vind dat katten goed beschermd moeten zijn, ze lopen immers alle kanten op. Norah kreeg alleen zo veel pijn van die inentingen, ze werd er zo ziek van, en daarnaast kostte het ook nog hartstikke veel geld.’’

Hun hond is wel gewoon ingeënt. “Het is over het algemeen een gezonde hond. Als puppy heeft ze alle inentingen gehad. Ze komt ook veel in contact met andere honden, dan moet ze voor haar en hun veiligheid gewoon ingeënt zijn.”

”Een titerbepaling: het bloed van een huisdier onderzoeken op antistoffen. Zo kan er heel gericht gevaccineerd worden.”

Dineke denkt dat een mogelijke verklaring voor afname van entingen kan liggen aan een toename van titerbepalingen. Bij deze nieuwe manier van vaccineren, het titeren, wordt het bloed van het dier onderzocht op antistoffen, als deze antistoffen niet meer aanwezig zijn is het tijd voor een vaccinatie. Zo kan er heel gericht worden gevaccineerd. ”Ik hoor daar steeds vaker over. Door bij onze hond zo’n titerbepaling te laten doen, kan geadviseerd worden om enten uit te stellen omdat ze nog voldoende beschermd is.”

De dierenarts

Ook dierenartsen zien steeds vaker dat mensen hun huisdieren willen laten titeren. Bij Dierenkliniek Noorderplantsoen doen ze dit niet zelf maar laten ze dit over aan een specialist. Hier merken ze ook op dat er minder afspraken worden gemaakt voor inentingen. ‘’Maar, wij zijn wel een hele A-selecte groep want bij ons komen de mensen om de dieren wel in te enten. Er worden wel veel meer vragen gesteld over het inenten omdat mensen er steeds meer bedenkingen bij krijgen.’’

Dierenarts Jan Peutz heeft een dubbelgevoel bij het titeren. ”Ik vind het een beetje overkill. Je weet nooit precies of de uitslagen kloppen. Het is wel een mooie techniek maar waarom moet het? Er moet wel bloed worden getapt bij het dier en dat is veel belastender. De techniek is dus goed maar de praktijk minder.”

Over de lage vaccinatiegraad uit Peutz ook zijn zorgen. ”Het is heel wonderlijk. Mensen kopen een huisdier op dezelfde manier dat ze een fiets kopen. Ze realiseren zich niet wat er allemaal bij komt kijken.” Peutz verteld dat sociale media mensen laat geloven dat vaccineren slecht is. Hierdoor worden ze bang gemaakt. ”Wij leven juist zo gezond doordat we kunnen inenten. Als je naar de geschiedenis kijkt met mazelen en kinkhoest, en kijkt hoe wij daar nu op kunnen inenten. Als we deze inentingen niet hadden, dan hadden we hele andere aantalen sterfgevallen door deze ziekten.”

Peutz is vooral bang voor hondenziekten. ”Dieren worden tegenwoordig overal vandaan gehaald. In deze landen komen inheemse ziekten voor en die besmetten dan andere dieren in Nederland. Mensen realiseren zich dit niet.”

Voor Peutz is het duidelijk. ”Het is heel schadelijk om niet te vaccineren. We hebben tegenwoordig fantastische entstoffen.”

Maar waarom is het belangrijk om je huisdieren te vaccineren? Vind het uit in de onderstaande animatie (tekst gaat verder onder animatie).

De fokker

Bij fokkers is het belang van vaccineren nog altijd een prioriteit. “Ik vind dat je als fokker gewoon verplicht bent om je pups te enten”, zegt Catharina Postma. Postma fokt Pomeranian honden in Groningen. De puppy’s worden bij haar altijd ingeënt. “Na zes weken de eerste inenting, tussen 8 en 10 weken de tweede en na drie maanden weer. Dan kan de nieuwe eigenaar er ook nog voor kiezen om voor rabiës en kennelhoest te enten, als je bijvoorbeeld naar het buitenland wilt. Daarna is het een kwestie van jaarlijks enten.”

Ook haar oudere honden heeft ze tot voor kort altijd geënt. “Ik ent meestal tot een jaar of zeven, daarna vind ik het niet meer nodig. Ik heb een heel grote tuin, en die oudere hondjes sjouwen daar een beetje rond, en komen dan ook niet echt meer in contact met andere honden”.

”Ze fokt al veertig jaar honden, maar had die vraag nog nooit eerder gehad.”

Postma merkt ook dat er een trend is om honden niet meer te vaccineren. “Afgelopen week belde een collega-fokker dat iemand aan haar had gevraagd of ze een pup niet wilde vaccineren omdat ze de ‘natuur zijn gang wilden laten gaan’. Mijn collega zei toen: “Dan krijg je de pup ook niet. Een kind krijgt ook vaccinaties, die geef je een goede start. Een pup verdient dat ook.” Ze fokt al veertig jaar honden, maar had die vraag nog nooit eerder gehad.”

Volgens Postma enten ook veel mensen hun hond niet in omdat het duur is. “Mensen kijken daar toch wel van op. Ze schaffen heel snel zo’n beestje aan, zonder na te denken over de kosten die eraan verbonden zijn”.

De opvang

Dat inentingen belangrijk zijn benoemd ook Zoë Cornelisse van Dagopvang Buddy in Groningen. ‘’Zonder inentingen kom je er bij ons niet in. Bij de intake vraag ik altijd of mensen het inentingsboekje meenemen dus dan weten ze vaak al waar ze aan toe zijn.’’

”Zonder inentingen kom je er niet in.”

Om ziektes in Dagopvang Buddy te voorkomen wordt er veel aandacht besteed aan ongediertebestrijding. Vooral de ziekte Leptospiroze wordt door muizen en ratten verspreid. ‘’Al het eten wordt afgesloten bewaard en de waterbakken worden elke dag schoongemaakt.’’ Als er dan wel een ziekte uitbreekt, zoals bij Dagopvang Buddy één keer gebeurd is met kennelhoest, dan wordt de hond naar huis gestuurd, worden alle gebouwen grondig schoongemaakt en andere hondeneigenaren gewaarschuwd.

Het komt bij Dagopvang Buddy niet vaak voor dat mensen een hond bij Cornelisse brengen die niet is geënt. ‘’Ik leg ze wel uit wat de gevaren zijn, maar het blijft een eigen keuze.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.